Hírek

2013.03.22. 11:42

Balatoni nyár - a dal után könyvben is

Nagyon sok dal született már a Balatonról. Egyesek közülük évtizedeken át népszerűek tudtak maradni, különböző korosztályokhoz tartozó emberek érzik azt, hogy az ő Balatonjukról szól a zene és az ének.

Győrffy Árpád

Ebbe a körbe tartozik sokunknál a KFT. együttes Balatoni nyár című dala is. A képek a vízen táncoló fénnyel, a hiábavaló várakozással a kékszemű lányra a kikötőben, a hazafelé induló vonattal, a hamburgerrel és a lehúzással a büfékben, a kisebb-nagyobb kalandokkal, füllentésekkel, mind-mind sokunk egykor volt balatoni nyarait idézik. Ahogy az ének enyhe melankóliájával párosuló feszes ritmus is segít előhozni a régi vágyakozásokat valami soha be nem teljesülő világ iránt.

A dal szerzője, énekese, Bornai Tibor most arra készül: amit lassan harminc éve alig négy és fél percben megírt, azt most könyvben is bemutatja. No, nem a régi Balatont, hanem a maiból azt, amit fontosnak talál.

Bornai Tibor azt szeretné, ha kicsit jobban a miénk lenne a Balaton (Fotó: Győrffy Árpád)

- Arra készülök, hogy május-júniusban bejárom a Balatonnak a kevésbé felfedezett részeit. Azokról a helyekről szeretnék írni, amik mellett a turisták, de akár azok a magyarok is vakon elmennek, akik már azt hiszik, hogy ismerik a Balatont. Ehhez gyűjtöm a segítséget, a szakértőket, olyan tősgyökeres balatoni embereket keresek, akik egy-egy helyet nagyon pontosan ismernek, és akár gyerekkori történeteket tudnak mesélni róla - meséli az előkészületekről egy boros rendezvényen.

Ő maga pesti volt, meg egy kicsit szegedi, de így is sok élmény fűzi a Balatonhoz. A kisgyerekkora Fonyódhoz kötődik, a kamaszkor már inkább az északi parthoz. Felnőtt korában egy ideig úgy volt, hogy igazán balatoni lesz. Egy éven át még egy telke is volt Szentbékkálla fölött a Fekete-hegyen. De a sors aztán átirányította Visegrádra.

Az íráshoz most alakítgatja az útitervet, az északi parti rész már nagyjából összeállt. Közben tanulmányozza Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című könyvét.

- Az ötlet is kicsit innen jött, hogy 130-140 évvel Eötvös utazása után, jó lenne kicsit élesebb szemmel bejárni a Balatont, és hagyni róla egy nyomot ebben a korban is, ahogy akkor ő egy nagyon izgalmas és színes lenyomatot hagyott az utókornak. Valami ilyent szeretnék én is. Az a célom, hogy a könyv segítségével legyen kicsit jobban a miénk a Balaton, amibe én ugyanúgy szerelmes vagyok, mint minden magyar ember, aki gyakran jár oda. Ma ez a szerelem kicsit még reménytelennek látszik. De lehet, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor ide is költözhetek. Addig meg marad a könyvírás róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!