Hírek

2013.03.24. 08:02

Gönci András textilművész állít ki a Mestermű Galériában

Veszprém - Gönci András textilművész műveiből nyílt kiállítás a Mestermű Galériában, a kiállítóhely huszonegyedik évadának első bemutatóján.

Balla Emőke

Gönci András textilművészt élete egyik legizgalmasabb feladata Veszprémhez köti, a Veszprémi Petőfi Színház nézőterének nagyméretű  textilképeit és páholytakaróit tervezte és kivitelezte, Szenes Zsuzsával együtt. A huszonöt évvel ezelőtti pillanatot idézte fel Hegyeshalmi László galériavezető, a színház akkori direktora, aki elmondta: a művészek - építészek, szobrászok, textilesek, ötvösök, üvegművészek - között példátlan összhang volt, máig tartó barátságok születtek. Mindannyian boldogok voltak, nem akartak elválni egymástól, közülük tizenketten alapítói a Mestermű Galériának.


Fotó: Penovác Károly

Szenes István Ybl-díjas építész is az összhangról, a közös múltról beszélt megnyitójában. A veszprémi színház rekonstrukciója meghatározó lett valamennyi tervező, alkotó életében, a közös ügyért való munka összekovácsolta őket. Igazi nagy pillanat volt, megérezték a siker ízét. Gönci Andrást szerény, szimpatikus emberként ismerték meg, aki hamar bebizonyította technikai tudását. A textil faliképek megfeleltek a belső tér kisugárzásának, hozzásimultak az enteriőrhöz. Alkotásait gyönyörű színárnyalatok, drámai színátmenetek, a vonalak dinamizmusa jellemzik. A színházi munka kapcsán elért siker tovább repítette őt, számos feladatot kapott. A Mestermű Galéria kiállításon azt láthatjuk, hogyan teljesedett ki művészete, alkotói munkája az évek során. Új utakat keresett: üveglapok közé helyezi, fénnyel világítja meg alkotásait. A lírai költészet, festőiség, valamint a jól átgondolt, logikus technikai tudás kettőssége jellemzi őt.

A megnyitón  gitáron közreműködött Hriczu Ádám.

Gönci András kiállítása május 5-ig látogatható a Mestermű Galériában. Művei a Gizella Hotel konferenciatermében is láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!