Hírek

2013.03.29. 12:44

Ismét támad a gyapjas pille

A 2004-05-ös gyapjaslepke invázió után idén ismét várható tömegszaporodásuk. A szakemberek már készülnek az ellenlépésekre.

Tremmer Tamás

A gyapjaslepke őshonos a hazai erdőkben. 8-10 évente várható robbanásszerű tömegszaporodásuk, ami akár 2-3 évig is eltarthat. Legutóbb 2004-05-ben volt példa erre az ún. gradációra. A szakemberek azt feltételezik, hogy idén ismét elszaporodhatnak a gyapjaslepkék, a petecsomók emelkedő száma ezt igazolja.

Stubán Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési és közjóléti osztályvezetője a Naplónak elmondta: a cseres, tölgyes erdőállományok együtt élnek a gyapjaslepkével, ha úgy tetszik, "felkészültek" rájuk. Az ember azonban nem.

(Fotó: Bakonyerdő)

Esztétikailag nem szép látvány a tarrágott erdő; a közjóléti helyeken hemzsegőszőrös hernyó rendkívül zavaró tud lenni. Az utakat beborító hernyók miatt csúszóssá, balesetveszélyessé válhat a közlekedés, egyes embereknél allergén tüneteket okozés még sorolhatnánk a hátrányokat. Éppen ezért – a lakossági bejelentéseket megelőzendő – az erdészeti szakemberek, a nemzeti park és a hatóságok képviselői a napokban Monostorapátiban megbeszélték tapasztalataikat, egyeztették álláspontjukat. Abban állapodtak meg, hogy felkészülnek a védekezésre.

Stubán Zoltán arról tájékoztatott, hogy gazdálkodási szempontból nem tartják indokoltnak a védekezést, de településvédelmi, ill. turisztikai célú védekezésre Monostorapáti, ill. a Balaton-felvidék térségébenszükség lesz, ezérta frekventált kirándulóhelyek környezetében néhány száz hektáronállami erdőterületen permetezni fognak. Amennyiben az összes hatósági engedély megérkezik a Bakonyerdő számára, indítják a helikoptert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!