Hírek

2013.03.18. 10:14

Nem lesz nyilvános helyszíni tárgyalás a Mal ajkai gyárában

Veszprém - A 2010. október 4-ei X-es tározó átszakadása előtt és után szolgálatban lévő diszpécserek meghallgatásával folytatódott a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőeljárás a Veszprémi Törvényszéken. Kiderült az is: a héten tartják meg a helyszíni tárgyalásokat.

Halmos György

Dr. Szabó Györgyi tanácsvezető  bíró a tanúmeghallgatás előtt ismertette, hogy  csütörtökön és pénteken helyszíni tárgyalást tartanak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén. Első nap többek a hidrátgyárat, a vörösüzemet, illetve a diszpécsertermet tekintik meg, illetve folytatnak bizonyítási eljárást, második nap pedig a X-es tározót és a kenyerestanyai szivattyútelepet.  A nyilvánosságot a következő tárgyalási szakasz során a helyszínen készült videofelvétel és a jegyzőkönyvek alapján tájékoztatja  az ott elhangzottakról. A helyszíni tárgyaláson az  előre meghatározott vádlottak, hatósági szereplők és védők részvételével folytatják le az eljárást.

Az elsőként meghallgatott diszpécser, aki 2011-ben nyugdíjba vonult hétfőn elmondta, hogy többször vett részt oktatáson, rengeteg információ állt rendelkezésére a technológiai folyamatról, amit ismert. A katasztrófa előtti és utáni éjszaka is szolgálatban volt, amikor  a gyárba érkezett któber 4-én éjszaka,  nyugtalanságot nem tapasztalt, inkább aggodalmat. Úgy fogalmazott: senkinek a fejében nem fordult meg, hogy előfordulhat ekkora katasztrófa.

A veszélyelhárítások során  inkább csőtöréseket, kisebb problémákat kellett megoldani. Hozzátette, hogy az üzem szabályszerű leállítása rendkívül fontos feladat volt, azért, hogy ne történjen nagyobb katasztrófa. A bíróság meghallgatta azt a diszpécsert is, aki 2010. október 4-én délután lépett szolgálatba. Annyit mondott, hogy nem kapott különösebb oktatást, három hónapon keresztül volt a diszpécser mellette, ez idő alatt sajátította el a tudnivalókat.   A katasztrófával kapcsolatban nem kapott különösebb tájékoztatást, annyit mondtak, hogy kiszakadt a gát, illetve a teendőkkel kapcsolatban utasítást sem kapott.


A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 emberrel szemben, a tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!