Hírek

2013.04.22. 16:49

Változatlan ügyszám, kevesebb a bíró

Tavaly a megyében növekedett a bírói munka hatékonysága és minősége, ugyanakkor a polgári és büntető ügyszakban is problémát jelent a két éven túli ügyek viszonylag magas száma.

Halmos György

Erről a Veszprémi Törvényszék elnöke beszélt az összbírói értekezletet után tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit elnök elmondta, hogy a tavaly engedélyezett 81 bírói létszámhoz képest 64-en, mai állás szerint 66-an ítélkeznek. (A múlt esztendő közepén tíz bírót nyugdíjaztak, kilencen tartósan távol voltak, mindössze négy új kinevezett bíró lépett munkába.)

- Úgy gondolom, hogy az átmeneti nehézségekkel sikeresen megküzdöttünk, az új helyzet a bírósági vezetést és bírói kart is átszervezésekre sarkallta, amelyeket végrehajtottak – fogalmazott. Szólt arról, hogy a megye számos területen a kimutatások szerint az élen jár, ilyenek például a helyi bíróságok büntető ügyszakában az egy bíróra jutó befejezések száma, vagy a törvényszéken másodfokon büntető ügyszakban a kitűzött peres ügyek egy tanácsra jutó havi átlagos száma.

 Az idei esztendőben az egyik legfontosabb célkitűzés az elhúzódó peres eljárások számának lefaragása- hangsúlyozta. Hozzátette, hogy elő kell készíteni a Tapolcai Járásbíróság teljes felújítását, valamint a törvényszék udvarának rekonstrukcióját, illetve az épületállomány is kisebb-nagyobb beruházásokat igényel, ennek költsége milliárdos. Az értekezleten részt vesz dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, aki a Veszprémi Törvényszék kapcsán arról beszélt, hogy „néhány év hányattatás után ismét van kapitánya a hajónak” – utalt az elnökre, aki tavaly december elsejétől tölti be tisztségét. Nagyon sok új dologba fogtak bele az idei évben már néhány hónap alatt – tette hozzá.

- Olyan szolgáltatáshoz kell közelítenünk, amit általában megszoktunk egy bankban, egy üzletben; tudjuk, hogy milyen formavilág jelenik meg, milyen minőséget kapunk, mire számíthatunk. Azt szeretném, ha az igazságszolgáltatás is magas színvonalú szolgáltatást tudna nyújtani. Ennek kapcsán kiemelte a tanúgondozási munkát, hiszen a tanúknak meghatározó szerepe a büntető és polgári eljárásokban egyaránt.

 

 

 

Tavaly a megyei bíróságokra összesen 38 ezer 61 ügy érkezett, ezekből 36 ezer 902-öt fejeztek be. A beérkezett ügyek száma alig tér el a 2011-es adattól (38187), azonban tavalyelőtt összesen 72 bíró ítélkezett, az elmúlt esztendőben azonban csak 64, vagyis a bíráknak többet kellett dolgozniuk. Az adatok szerint 10083 ügy maradt folyamatban.

Ezek is érdekelhetik