Hírek

2013.05.07. 12:30

Búcsú dr. Pákozdy Jánostól

Dr. Pákozdy János, Pákozdy főorvos úr május 6-án, életének hetvenedik évében meghalt.

Varga Domokos Péter

A megyeszékhelyen és a megyében neve, személye összeforrt a megyei kórházzal, a gyógyítással, a sebészettel. 1992-tól 14 éven át volt a megyei kórház főigazgatója, a baleseti sebészeti osztályt 27 évig vezette. Utóbbi beosztását a kórház igazgatása mellett és utána is megtartotta, szinte haláláig művelte hivatását.

Már megtámadta a szervezetét a kór, súlyosan beteg volt, rákos, de mikor alig fél éve időpontot kértem tőle egy beszélgetéshez, helyszínül kórházi dolgozószobáját ajánlotta. Ugyan az előző éjszakát még a kórház egy másik szárnyán betegként töltötte, de reggel már fehérben, munkaruhában találkoztunk, dolgozott.

Vizitelt, beszélgetett a betegekkel, diagnózisokat állított fel, kitalálta a gyógyítás módját és műtött is. Mikor leült velünk beszélgetni, mégsem ugyanaz az ember volt, mint hajdan. Érces hangja rekedté vált, dinamizmusa is inkább szelíd határozottságba ment át. Nagyon tisztán, nagyon pontosan és nagyon őszintén elemezte a múltat, próbálta elhelyezni magát, de leginkább az orvosi hivatás lehetőségeit és távlatait kereste.


Dr. Pákozdy János neve, személye összeforrt a megyei kórházzal (Fotó: Gáspár Gábor)



Megértette és megértette velem – talán az olvasókkal is –, hogy az embert a gyökerei tartják a pályán, hogy az élet folyamatosság, hogy bennünk a szüleink élednek újjá, és a gyermekeinkben talán mi. Hogy az embernek kell, hogy legyen hite, belső rendje, ami tartást ad. Bölcs volt, letisztult és higgadt, egy igaz ember bátorságával elemezte az életet – a halál előtt.

Ez így ki nem mondatott, de ő is tudta, én is tudtam, hogy arról is beszélünk. Őszintén, pontosan fogalmazott, föl-föl hozta a szeretetet, amit a hozzá közel állóktól és a nem közel állóktól is kap, és ami egyre fontosabbá válik számára. Alig múlt egy hete, hogy telefonon beszéltünk. Persze megint a munka okán, de búcsúzás lett belőle.

Pákozdy János elköszönt. Orvos volt, azok közül is a legkiválóbbak egyike, tudta, mi következik. Megcsendesülve, méltósággal várta a halált. Dr. Pákozdy Jánost a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház saját halottjának tekinti. Május 18-án, 11 órakor Veszprémben a Vámosi úti temetőben helyezik végső nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!