Hírek

2013.05.05. 16:46

Csapatok versenye

A Jókai Napok kísérőprogramjaként idén már tizedszer szervezték meg a Koloska-völgyben a Jókai-bableves főzőversenyt, melyre ebben az évben hatvan csapat jelentkezését és nevezését fogadták el.

Varga Ibolya

Munkahelyi kollektivák, baráti társaságok, családok közül is több van, amelyik a kezdetektől minden évben fakanalat ragad ilyenkor. Az alapanyagokat a szervezők biztosították, de a gyakortlottabbak a fűszerek mellett hoztak magukkal még nyersanyagokat is, hogy minél jobban hasonlítson az ételük ahhoz, amit Jókai Mór felesége, Laborfalvi Róza főzött annak idején.Örvendetes, hogy még Szolnokról érkezett csapat is vállalkozott a főzésre. Többen kifejtették: nem is annyira a verseny miatt jönnek, hanem nagyon szeretik a völgyet és ez a program csapatépítésre is kiváló. A zsűri munkáját Domonkos Miklós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke vezette, a tagjai Balai Attila, Csonka Endre, Gehl Görgy, Gyukli Gyula, Száva Zoltán, Tóth Ferenc, Varga Ibolya voltak.

Az elnök értékelése szerint egyre jobban sikerülnek a bablevesek. Arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy nem helyes, ha a zöldségeket többféle formájúra vágják ugyanabba az ételbe. A szalonnából sütött kakastaréj jól illik némely sülthöz, de a leveshez nem. Helyes, ha használnak zöldfűszereket. A babérlevél régi jó ízesítő, de tálalás előtt vegyük ki az ételből. Külön dicséretet érdemeltek a helyben készült csipetkék.

A zsűri ötven bablevest értékelt. A jó minőséget jellemzi, hogy huszonegy aranyérmes, húsz ezüstérmes és kilenc bronzérmes minősítést adtak ki. Az első helyezést a Bogrács Betyárok csapat szerezte meg, második lett a Zsúrfoci II., harmadik az Atomerőmű nyugdíjasainak balatonfüredi csoportja. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismerő oklevelét a zánkai Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint a Múzsa Egyesület csapata érdemelte meg. Különdíjat kaptak még a szolnoki versenyzők és a Petőfi Színház művészei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!