Hírek

2013.07.02. 14:27

Költséges szűrővizsgálat

Júliustól sokaknak 1700 forintba kerül egy tüdőszűrés a megye többi települése után Veszprémben is.

Marton Attila

A térítésmentesség megszűnik az adott tüdőszűrő területén élő negyvenévesnél fiatalabb lakosoknak, a szűrésen foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat miatt résztvevőknek (ebben az esetben a munkáltatónak kell fizetnie), a területen kívüli lakosoknak, valamint az egy éven belül több tüdőszűrésen résztvevő területi lakosoknak.

Dr. Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet igazgatója elmondta, a jogszabályi háttér változása miatt a társadalombiztosítás nem finanszírozza mindenkinek a szűrővizsgálatot. Szerinte a változás összefügg a magyar tüdőgyógyászok ajánlásával, amely a negyvenévesnél fiatalabbaknak nem ajánlja a szűrést.

 



Váratlanul ért bennünket, de már felkészültünk mindenre, mondja Dávid Imre a veszprémi tüdőgondozó várójában. Fizetjük a társadalombiztosítást, ezért furcsálljuk, hogy térítési díjat kell fizetni a szűrésért. Eddig minden évben elmentem szűrővizsgálatra, ezután viszont már csak akkor fogok, ha muszáj, teszi hozzá.

A szakember azt javasolja, hogy évente mindenki vegyen részt szűrésen, mert nem pusztán a tüdőt röntgenezik, hanem a mellkast is, így számos más betegséget is kimutathatnak a felvételek.

A gyógyulás esélyei pedig jóval nagyobbak, ha időben kiderül, hogy valami nincs rendben. A vizsgálatot digitális röntgennel végzik Veszprémben és a településeket járó tüdőszűrő buszon is. Kötelező szűrés már évek óta nincs a megyében, csak a rizikócsoportok és a fertőzésnek jobban kitett csoportok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!