Hírek

2013.11.16. 19:34

Minden eddiginél nagyobb Gardafesztivál

Minden eddiginél több résztvevővel és érdeklődővel rendezték a 12. Gardafesztivált a hétvégén a félszigeten.

Győrffy Árpád

A rekord nagyságot a szombat délelőtti ködre is el lehet mondani, amitől nemhogy a gardákat, de még a hajókat sem lehetett volna látni a Kopasz-hegy tetejéről, ha a tihanyiak most is ez egykori hagyományok szerint akarnak halászni. Szerencsére a modern navigációs berendezések segítettek, így a halászhajók megfelelő zsákmánnyal tértek vissza az öt nézőhajó társaságában a mintegy kétórás útról.

A három öreg tihanyi halász, Pekár Miklós, Varró János és Végh László a halakkal megrakott melencét először az idén állított Garda-szoborhoz, majd a Balatonfüredi Városi Fúvószenekar vezetésével, a borrendek díszes menetével az apátsági templomba vitte.

A halakra, halászokra, újborokra, borosgazdákra áldást kérő Korzenszky Richárd perjel is a ködös időre építette prédikációját. A természetnek ez a csodája arról beszél számunkra, hogy ha képesek vagyunk fölülemelkedni a hétköznapok ködén, akkor meg tudjuk látni egymást, észre tudjuk venni, hogy milyen színes ez a világ, milyen szép fölöttünk az ég, ami ugyanúgy borul mindannyiunkra, mondta többek között. A közel ezer ember előtt tartott szertartáson Mali Katalin orgonaművész és az apátsági kórus működött közre.

Az ünneplés  a Visszhang-dombon folytatódott, ahol a borrendek egyesült kara a Szózat kezdősorainak hangos elmondásával felébresztette a visszhangot. Közben begyújtották a venyigéket a  paprikás lisztbe forgatott gardák alatt.

A továbbiakban a helyi Vinitores Tychonienses Borrend nyilvános ünnepi ülésén Salánki Sándor nagymester és Punk Ferenc kancellár köszöntötte a vendégeket, majd Tósoki Imre polgármestert, a helyi borrend tagját a Magyarországi Borrendek Szövetségének Pro Vino érdemérmével tüntették ki, három borkedvelőt pedig a rend új tagjává fogadtak.

Ekkorra már a Visszhang-dombra települt halsütőknél, lacikonyháknál és más büféknél, vásározóknál is beindult a nagyüzem. Egyes helyeken száz fős sorokban várakoztak türelmesen, hogy megkóstolhassák a sültgardákat és más halakat. Több helyi borosgazda is kitelepült, hogy az óborok mellett az idei évjárattal is megismertessék a borkedvelőket. A színpadon közben a Csopak Táncegyüttes, a The Bits - Beatles emlékzenekar és Rakonczai Imre adott műsort, a szombati program Dworák Tamás retro diszkójával zárult.

Hagyományosan a Gardália részeként megtartott pénteki önkormányzati fórumon adták át az elismeréseket a községért, Tihany kulturális és közösségi életéért kimagasló munkát végző személyeknek. A képviselő-testület az idén az iskola korábbi igazgatóját, Berta Mihályné és Czégai Lászlót, a helyei televízió nyugdíjas vezetőjét jutalmazta a Pro Tihany díjjal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!