Hírek

2013.11.13. 19:27

Negyven munkahellyel bővültek

Nemesvámos – Kapacitásbővítő beruházást hajtottak végre a Haribo Hungária Kft-nél, melyet szerdán mutattak be.

Varga Ibolya

A tájékoztatón Axel Pietruschinski termelési és technikai ügyvezető igazgató, Marek Kisielewski pénzügyi ügyvezető igazgató szavait is többnyire Perjés Ákos kereskedelmi és marketing ügyvezető igazgató tolmácsolta. Elöljáróban megtudtuk, hogy a fejlesztéstől: az eredeti tervek szerint huszonöt új munkahelyet vártak, végül negyvennel bővültek az álláslehetőségek. 

Ezt a fejlesztést tavaly márciusban indították el és néhány nappal ezelőtt fejezték be – tájékoztatta a jelenlévőket Perjés Ákos, a társaság marketinggel és kereskedelemmel foglalkozó ügyvezető igazgatója. A beruházás összértéke 3,4 milliárd forint, melyből csaknem 800 millió forint vissza nem terítendő támogatás. A gyártócsarnokot és a kiszolgáló épületeket egyaránt bővítették, technológiai korszerűsítést is végrehajtottak.

A társaság Magyarországon tizenkét éve van jelen, és a mostani fejlesztés eredményeként már százkilencven embert foglalkoztat. A tájékoztatón elhangzott, hogy korábban egyik német külügyminiszter azt nyilatkozta: bármerre jár a világban a cég termékeiről azonosítják az országát. Nem csoda, hiszen a mai cég ősét 1920. december 13-án alapította Bonnban Hans Riegel. Két év múlva született meg a gondolat, hogy megalkossák a táncoló medvefigurát, mely ma is a legismertebb termékük, holott rendkívüli módon szélesedett a kínálatuk. Ma is a Riegel család tagjai irányítják a vállalkozást, mely Európa több országában, Amerikában és Ázsiában is jelen van. Világszerte hatezer embert foglalkoztatnak.


Perjés Ákos, Axel Pietruschinski, Czvetkó Krisztina és Marek Kisielewski a nagy horderejű fejlesztésekről szóló tájékoztatón (Fotó: Zwicker Tamás)



A gyártás tíz európai ország tizenöt termelőüzemében zajlik. Huszonöt országban működtet a cég önálló kereskedelmi képviseletet. A nemesvámosi telepen tavaly meghaladta a kibocsátott termék mennyiége a tizenkétezer tonnát és ezt csak növelik. A tavalyi évben az árbevételük hétmilliárd forint volt, ezt 2015-ig szeretnék megduplázni. A telepen a technológia fejlesztés eredményeként már habcukrot is képesek gyártani a gumicukor és a kétrétegű habosított gumicukor mellett. 

A tájékoztatóból kiderült, hogy minden új terméket először kézzel vázolnak fel. Ezt olvastatják be egy számítógéppel, mely a rajzot háromdimenziós tervvé alakítja át. Ezt programozzák be aztán egy high-tech marógépbe, amivel az új formákat egy gipszformába marják. Ebből készül az újra felhasználható forma, amiből tetszőleges számú gipszforma készíthető. Lapos, szállítható tálcákat használnak a gyártásnál, melyeket színültig töltenek keményítő porral.

A keményíttő porral töltött tálcákba gipszfigurával negatív mintát nyomnak. Ezekben öntik a forró, folyékony masszát, ami itt kapja meg az alakját. Ezt a munkafolyamatot egy viszonylag hosszú szárítás követi, mely után méh- vagy karnaubaviasszal vonják be a termékeket. A bevonat fényt ad és megakadályozza a figurák összeragadását. Ezt követi a csomagolás. Ebből több mint hatvanfélét használnak, a tíz grammostól az egykilós kiszerelésig terjedően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!