Hírek

2014.01.02. 09:35

Bort, búzát, békességet!

Címkék#1972#MSZMP

A Napló régi példányai között január elsejei számot kerestem. 1972. január 1. Ekkor a Napló az MSZMP Veszprém Megyei Bizottsága és a Megyei Tanács kiadásában jelent meg, ára egy forint volt.

Müller Anikó Hanga

A vezércikk közölte, minden területen sikereket értünk el a IV. ötéves terv teljesítésében, javult a termelékenység, mérséklődött a munkaerő-vándorlás. Szilveszterkor volt az 555 ágyas ajkai kórház műszaki átadása, Pápán 5,5 km szennyvízcsatorna épült, elkészült a balatonkenesei 9, a balatonfüredi 8 tantermes általános iskola, a tapolcai 12 tantermes gimnázium, Veszprémben újabb 350 lakást kötöttek be a földgáz ellátásba.

Január 3-ával megváltozott néhány iparcikk fogyasztói ára, a kisméretű falazótégla ára ezer darabonként 914, a tölgyfa parketta négyzetméterenként 198 Ft volt, a garzon gáztűzhely 977 Ft-ról 1030-ra, a négyliteres kukta 157-ről 193, a lakkos füllel készült fazék 28.30-ról 30.70 Ft-ra változott. A mosógép, a centrifuga 30-60, a kerékpárok ára 120 Ft-tal lett magasabb. A Trabant gumiabroncsot 340 Ft helyett 408 Ft-ért kínálták. Csökkent a mosószerek, szappanok ára. A 20 dkg-os Optima régi ára 6.20, új ára 4.60 lett, a babaszappan 4.40-ről 3.40-re csökkent.

A Petőfi Színházban ebben az időszakban a Helység kalapácsát játszották, A tizedes, meg a többiek c. darab ősbemutatója 7-én volt, a főbb szerepeket Tánczos Tibor, Joós László, Dobránszky Zoltán és Tóth Titusz alakította, rendezte Pétervári István.

Alsóörsön kinyílott a viola és a tátika, Özv. Dezső Imréné kertjében pedig a piros rózsa bontotta ki szirmait. Jóléttel búcsúzott az ó-év, a Veszprém megyei Vendéglátóipari Vállalat 220 üzletében kétezer adag malacsült, tízezer disznótoros és töltött káposzta, négyezer üveg pezsgő, tizenegyezer palack bor, húszezer kávé, két mázsa narancs, nyolcezer féldecis konyak, pálinka, egy tonna sütemény, húsz mázsa virsli, hozzá harmincezer üveg sör fogyott.

A cég 370 boltjában 25 ezer pezsgőt, 30 ezer bort, 78 mázsa virslit, 200 mázsa kocsonyahúst vásároltak. Pápa és Veszprém körzetében hiánycikk volt a sör. A havazás éjfél után három órakor kezdődött, a KPM Közúti Igazgatóság sószóró gépkocsii és hóekéi azonnal megindultak. Elsején a Magyar Televízióban Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke mondott ünnepi köszöntőt, a magyar tévéadó mellett fogható volt a pozsonyi és a zágrábi. Ma mások az árak, a hírmondónak itt maradt Trabantot megmosolyogjuk. Az ember azonban mit sem változik, ugyan a világ felgyorsult körülöttünk, de ma is a régi rigmusokkal kívánunk egymásnak boldog új esztendőt, igaz, sms-ben.

Bort, búzát, békességet 2014-re, Veszprém megye!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!