Hírek

2014.01.22. 17:55

Razzia a bakonyi éjszakában

Veszprém - Miért éppen idejöttek? Hagyjanak bennünket nyugodtan szórakozni! - így fogadták a fiatalok a csetényi diszkónál a közel harminc fős rendőrségi konvojt szombaton éjszaka egy rajtaütésszerű ellenőrzésen.

Kovács Erika

A rendőrség szerint indokoltak a hétvégihez hasonló razziák, ahol elmaradt a nagy fogás, nyugalom volt megyénkben.

- Mindenki tudja a feladatát? - kérdezi Adamovics László a kapitányságon, ahol tájékoztatót tart az éjszakai razzia előtt. A váratlan ellenőrzést a szervező Veszprémi Rendőrkapitányság századosa, közlekedés rendészeti osztályvezetője irányítja késő estétől hajnali négyig. A közúti ellenőrzés Veszprémet is érinti, és a környéket, Kádártát, Gyulafirátótot, Hajmáskért, a zirci térséget, a csetényi szórakozóhelyeket, diszkót, kocsmákat, a rendőrség, a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV), a fogyasztó-, és katasztrófavédelem, a polgárőrség részvételével.

Együtt ülünk autóba Finta Péter közlekedési osztályvezető helyettessel, és Horváth Gergő baleseti helyszínelővel. Ilyenkor mindenki részt vesz az ellenőrzésen, akit erre beosztanak. Csöndes éjszakában közeledünk Kádárta felé, gyér forgalomban.

- Figyeljük ilyenkor a gyanús, felelőtlen személyeket - magyarázzák. Nyilván a közelmúlt eseményei, a betörések, lopások, gyalogos gázolás, kivilágítatlan kerékpárok, láthatatlan bóklászók adják az okokat. Aztán már villan is a fényjelzés, és egyikük határozott mozdulattal már állítja is az út szélére a járművet ellenőrzésre. Munkából jövök, fáradt vagyok, nem is tudom, hol vannak a papírok - hallom, aztán hamarosan minden előkerül a férfi táskájából. Az autósok nagyobb része készséggel, kicsit megilletődve keresi a papírokat, akad azért olyan is, aki megjegyzi, miért éppen őt ellenőrzik ilyenkor?

Kocsis József rendőr Aldóval, a drogkereső belga juhászkutyával csatlakozott az éjszakai razziához. Jobbról Adamovics László (Fotó: A szerző)

A várakozás alatt Finta Pétertől és Horváth Gergőtől megtudom, a baleseti és bűnügyi helyszíneléseken a halottak látványát nem lehet megszokni, főleg a kiskorúakét nem, de az ember a munkájára figyel, arra, hogy mindent pontosan elvégezzen. Nem szabad, hogy érzései úrrá legyenek rajta! Örökkévalóság, amíg a percek eltelnek a mentő autó-, vagy a helikopter kiérkezéséig - vallják, aztán mindegyikük említ borzalmas történeteket emlékeikből. Majd gyorsan visszatérünk a ma esti razziához, az eddig szerencsére mentes a tragédiáktól. Így aztán lehet tanulmányozni a rendőrségi technikákat. Készséggel elmagyarázzák, ők az úgynevezett finn módszerrel ellenőriznek, egyikük a papírokat ellenőrzi egy korszerű készülékkel, amely az adatok bevitele után információt ad járműről, vezetőjéről. A másik rendőr pedig digitális alkoholszondát tart az autósok elé, egy leheletükből a műszer kimutatja a könyörtelen igazságot. Ellenőrzésre szükség van mondják, ezt bizonyítja, hogy kevesebb a sebesség túllépésből adódó baleset.

Míg az éjszakában zajlik az ellenőrzés, hirtelen egy autós a közelben gázt ad, pillanat alatt megfordul, és már el is tűnik a szemünk elől, hiába eredtünk a nyomába. Valószínűleg jó oka volt arra, hogy eltűnjön.

Megtudom, a tragikus eset óta, amikor Alsóörsön ellenőrzés közben lelőtték egy kollégájukat, még jobban figyelnek a legapróbb mozdulatokra is. Munkájuk így sem veszélytelen.

Kategorikusan kijelentik, az ittas vezető nem mehet tovább, 0,15 milligramm/liter alkohol szinttől kötelező előállítani, ez egy pohár bort jelent. Egy terepjárós, jólöltözött férfi nyugtalanul sétálgat autója mellett, nála a szonda 0,04-es értéket mutatott. Ez minimális, alkoholfogyasztásra nem hivatkozott, de jelentést írnak róla. A zéró tolerancia ellenére a jogszabályi környezet a 0,1 milligramm/liter alatti értéket csak bizonyos feltételeknél szokta büntetni, például akkor, ha az illető elismeri, hogy vezetés előtt fogyasztott alkoholt, vagy a hatóságnak egyéb bizonyítéka van erre. Most egyik sem áll fenn.

Aztán 23 óra körül csatlakoznak hozzánk a NAV, a fogyasztó, és katasztrófavédelem, polgárőrség képviselői, a pápai Kocsis József rendőr Aldóval, a drogkereső szuperértelmes belga juhászkutyájával együtt. A csetényi diszkónál megfagyott a hangulat jöttünkre, a zene azonnal leállt, egy-két hangadó megjegyzi: miért éppen idejönnek? Hova menjen egy hozzánk hasonló vidéki fiatal szórakozni? - kérdik felháborodva. Aztán a kedélyek gyorsan elcsitulnak, a fekete ruhás Közterületi Támogató Alosztály (KTA) és a veszprémi kapitányság egyenruhásai látványuk miatt is tekintélyt parancsolnak, amerre igazoltatnak. A KTA kisportolt, magas rendőrei biztosítják a nyugalmat az ellenőrzéshez. Közben Aldó gazdájával együtt az autókat szimatolja izgatottan. Rendőrök és civilek békésen néznek farkasszemet egymással a bakonyi éjszakában, hajnalodik, mire visszafordulunk Veszprém felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!