Hírek

2014.10.10. 08:43

Halálos áramütés Zánkán: figyelmetlenségből halál

Zánka - A feszültség alatt maradt légvezeték okozta a halálos áramütést tavaly nyáron Zánkán. Ezt derítette ki a Veszprém Megyei Kormányhivatala Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve most zárult vizsgálata.

Tremmer Tamás

A nyár közepén halálos baleset történt az Erzsébet Üzemeltető Kft. zánkai szabadidőközpontjában, amelyről lapunk is beszámolt. Az eset körülményeinek kivizsgálásával a napokban végeztek, tájékoztatott Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatala Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv igazgatója.

Megállapították, a tragédia napján (július 26-án) 24 órás kerékpárverseny volt az Erzsébet Üzemeltető Kft. zánkai szabadidőközpontjában. A helyszínen a résztvevők sátrai számára kialakított terület villamos ellátását egy kisfeszültségű légkábel biztosította, a meghajló oszlop miatt a légvezeték alacsonyan húzódott. Egy rendezvényre érkező tehergépjármű felépítménye ezt a belógó légkábelt megsértette, ami elektromos hibát okozott. Ezt a problémát akarta elhárítani két ott dolgozó villanyszerelő. A légvezeték rendszer feszültségmentesítését ugyan elvégezték, de nem győződtek meg annak állapotáról: a légvezeték sajnálatos módon feszültség alatt maradt. Amikor az egyik munkavállaló az elhajlott oszlop miatt belógó légvezetéket a létrán állva meg akarta feszíteni, áramütést szenvedett. Életét a gyors orvosi beavatkozás ellenére nem sikerült megmenteni, a villamos áram okozta károsodások miatt sérüléseibe belehalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!