Hírek

2014.10.13. 17:08

Önkormányzati választások: Le kell vonni a tanulságot

Veszprém megye kilenc városában fideszes, három városban független, kettőben jobbikos, egy városban szocialista polgármestert választottak.

Munkatársainktól

A Fidesz–KDNP a megyei közgyűlésben és a megye két legnagyobb városában is egyértelmű többséget szerzett, rendkívül jó eredményt ért el. Köszönjük a választópolgárok és a segítőink munkáját, mondta Kovács Zoltán, a Fidesz Veszprém megyei elnöke. – Veszprémben és Pápán a polgármester-választást és minden egyéni körzetet megnyertünk. Sok településen nyertünk, Sümeget ismét fideszes polgármester vezeti, Herenden is győzött a jelöltünk. A stratégiailag fontos helyeken győztünk, Tapolca és Devecser jobbikos vezetése azonban meglepetés. Devecserben több szavazatot kapott a Fidesz polgármesterjelöltje, mint az áprilisi parlamenti választáson a Fidesz. Nem volt szocialista jelölt, valószínűleg a háttérben összeállhatott a Jobbik a szocialistákkal. Tapolcán a kórház ügyére későn találtak megoldást. A szociológiailag hagyományos baloldali települések megtartották baloldali identitásukat. A választás tanulságait nekünk is le kell vonnunk.


Kádár István önkormányzati képviselő és Katona Csaba alpolgármester egy helyi cukrászda által készített, narancsot formázó tortával a Fidesz–KDNP várpalotai eredményváró rendezvényén. A megye kilenc városában fideszes polgármester irányít (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Büszkeséggel tölt el, hogy a Jobbik áttörést ért el Veszprém megyében, közölte Ferenczi Gábor, a Jobbik megyei elnöke. Az önkormányzati választás eredményeként jobbikos polgármester vezeti Tapolcát és Devecsert, ami azt tükrözi, hogy az emberek változást akartak a jelenlegi politikával szemben. Tapolcán valószínűleg a kórház ügye lehetett a választók döntésének egyik oka, Devecserben pedig az önkormányzat kevésbé emberközpontú hozzáállása. Úgy érzi, megérdemelték a sikert, hiszen minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében. Azt mondta, a választók sok kis településen szavaztak a Jobbik által támogatott jelöltre. A megyei adatok alapján elmondható, hogy a Jobbik a megyében biztosította a második helyét, a Jobbik kapta a második legtöbb szavazatot, a megyei közgyűlésben az eddigi kettő helyet három tagjuk lesz. Valamennyi rájuk szavazónak megköszönte a támogatást.

Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke úgy értékelt, a megyei közgyűlésben éppúgy három mandátumot szereztek, mint négy évvel ezelőtt. Az ajkai polgármesteri cím azt bizonyította, jó városvezetéssel, jó helyi politikával lehet sikert elérni, eredményesen szerepelni. A függetlenként induló városvezetők baloldali érzelműek, Pápán tisztességes eredményt értek el jelöltjeik. Meglepő a Jobbik előretörése, véleménye szerint ez a kormány szegényellenes politikájának következménye. Tapolcán a kórház miatt szavazhattak a Jobbikra, Devecserben pedig nem megfelelő volt a kárenyhítés. A tanulságot minden demokratikus erőnek le kell vonni. A politikus szerint minden városban helytálltak, Veszprémben további összefogásra van szükség. Nem boldogok az eredmények láttán, de nem is elkeseredettek; vannak pozitív jelek, három és fél év alatt fel lehet építeni a pártot.


Eddig minden szavazáson részt vett, vasárnap ebéd után voksolt a pénzesgyőri Fogl István, aki unokáját, Sági Melindát kísérte ki a buszmegállóba, együtt vártak a veszprémi járatra

Fotó: Tremmer Tamás

– Erősödtünk a négy évvel ezelőtti választáshoz képest – véli Katanics Sándor, a baloldali összefogás Veszprémben indított polgármesterjelöltje. Az ellenzéki politikus ijesztő és kemény kritikának tartja, hogy 30 ezernél több veszprémi választópolgár nem járult az urnákhoz. – Erősebb ellenzéki szerepre készülünk a következő ciklusban,, a városban élők érdekeit szem előtt tartva szeretnénk folytatni a munkát. A Fidesz számos elemét átvette a programunknak, ezeket most ellenzékiként fogjuk bevasalni rajtuk – fejtette ki Katanics.

Horváth László jelöltként indult a zirci polgármesteri címért, melyet nem sikerült elnyernie. Sajnálja, hogy alacsony volt a részvételi arány, úgy fogalmazott, a demokráciához emberek kellenek. Ugyanezt a véleményét tartja fenn az Együtt–PM megyei szereplése esetén is. Az Együtt–PM Országos Politikai Testületének tagja kifejtette, a demokrácia akkor működik, ha az emberek részt vesznek a politikában. Úgy véli, a pártok megtettek mindent, hogy aktivizálják a társadalmat, de az erre nem volt befogadó.

A várakozásoknak megfelelő eredmény született, mindenesetre elgondolkodtató az alacsony részvétel a választáson – fogalmazott Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő, az LMP országos választmányának tagja. A párt Veszprémben indított polgármesterjelöltje elmondta, ellenzéki képviselőként az ökopolitikát fogja képviselni a közgyűlésben. – Azért szeretnék dolgozni a következő években, hogy a 2018-as választásokon valódi és erős kihívói lehessünk a Fidesznek, és hogy az általunk képviselt zöld gondolat szárba szökkenjen – hangsúlyozta. Majd hozzátette, polgármesterjelöltként elért eredménye azt mutatja, hogy a szavazók szerint egy kis pártnak nincsenek komoly esélyei a választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!