Hírek

2014.11.04. 16:00

Tisztelnünk kell az elmúlást

Veszprém - Arról érdeklődtünk Szurgyi Barnabástól és Szurgyi Barnabásnétól, egy temetkezési vállalkozás képviselőitől, hogy mennyire tudták átadni magukat a hétvégi ünnepeknek, miközben egész évben kegyeleti ügyekkel foglalkoznak.

Kovács Erika

- Nagybátyám katolikus pap volt, aki gyermekkoromban az utolsó kenet feladását követően sokat mesélt nekünk az elmúlásról - ütötte meg az alaphangot Ágnes. Hozzáteszi, hívő család lévén nagy ünnep volt náluk a mindenszentek és a halottak napja.

- Családunkban a november 1-jei hétvége is az emlékezés jegyében telt, ilyenkor gyertyát gyújtunk, hogy az elhunyt hozzátartozó lelke visszataláljon, ne maradjon a földi létben. Az elhunytak méltó elbúcsúztatása és az emlékezés napjainkban is fontos - közli.

Ágnes állítja, lehetséges, hogy ez a gyerekkorára visszanyúló családi szokás is segített neki abban, hogy természetesnek tartja, ha kegyeleti holmik veszik körül. Az sem véletlen, hogy még ma is gyertyát ad azoknak, akik hozzájuk mennek, mert hiszi, hogy ez a megtisztulást, a lelkek üdvözülését jelenti.


Szurgyi Barnabásnét és Szurgyi Barnabást is megviseli a halál ténye (Fotó: Penovác Károly)

A házaspár beszél arról, hogy különös tisztelettel tekintenek hivatásukra, hiszen nap mint nap nagy kihívást jelent nekik az, hogy akik nagy fájdalmukban felkeresik őket, azokat vigasztalják, megnyugtassák. Természetesen megérint minden egyes ember és család fájdalma, és bevallom, valójában velük együtt gyászolok, de munkánkban éppen ez a felemelő, hogy segítsünk nekik. Különösen megrázó, amikor valaki a gyermekét veszíti el. Ez bizony minket is megvisel minden alkalommal - vallja be Ágnes.

Hisznek benne, hogy ebben a nehéz élethelyzetben minden jó szó segít egy kicsit abban, hogy elviselhetőbbé tegye a gyásszal együtt járó lelki fájdalmat. Utalnak arra, hogy jó érzéssel tölti el őket, hogy az emberek szeretteinek utolsó útjára olyasmiket kínálhatnak, ami méltó a végső búcsúhoz.

A kérdésre, hogy miként tudnak ünnepelni mindenszentek és halottak napja alkalmából azok, akik egész évben hasonló ügyekkel foglalkoznak, azt mondják, nagy-nagy tisztelettel, bensőségesen, hiszen az ő rokonaik közül is sajnos már többen a temetőkben pihennek, köztük Ágnes szülei, férjének pedig az édesapja. Mint mondják, szó sem lehet arról, hogy hivatásukba valaha is belefásuljanak, hiszen munkájuk éppen a kegyelet révén kivételes tiszteletet érdemel, és minden nap elé így is tekintenek. Mindenszentekkor otthon annyi gyertyát gyújtanak meg, ahány halott van a családban, mert ez náluk családi szokás. Azt sajnálják, hogy tapasztalatuk szerint a mai társadalom kevésbé foglalkozik az elmúlással, még a gondolatot is elhessegetik maguktól, és valójában csak mindenszentekkor és halottak napján beszélnek róla.

Mindenkinek ajánlják Polcz Alaine pszichológus, tanatológus Letakart tükör és Az élet és a halál titkai című kötetét. A könyvek a halált, az elmúlást újabb, szebb, érthetőbb megvilágításba helyezik. Azoknak a szakembereknek a tanulmányaiból, esszéiből lehet bennük olvasni, akik megtapasztalták a halál mezsgyéjét, közelről láthatták a gyászolók szenvedését, munkájuk révén kapcsolatba kerültek velük - lapozzák fel a köteteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!