Hírek

2015.01.13. 19:37

Kölyökkutyákat mentettek Pápán egy „állatgyűjtőtől”

Pápa - A reggeli órákban még úgy tűnt, eredménytelenül végződik az állatvédők keddi kutyamentő-akciója egy pápai családi háznál, azonban délután pozitív fordulat következett be az ügyben.

Polgár Tibor

Egy ideje már a pápai és a környékbeli állatvédők látókörében volt az a Dózsa György utcai elhanyagolt lakóépület, melynek udvarán számos kutyát lehetett látni – hol többet, hol kevesebbet. December végén már kölyökkutyák is felbukkantak a szeméttel tarkított telken, továbbá előfordult, hogy ott túlságosan rövid láncra volt kötve egy németjuhász, ezért civil aktivisták az állatok ellenőrzését kezdeményezték. Kedden reggel Bertalan Veronika kerületi főállatorvos és Lukács Attila hatósági állatorvos két rendőrrel, valamint állatvédőkkel az oldalán felkereste a tókerti házat, melynek lakója nem nyitott ajtót a hatóságnak. Csupán az ebek ugattak rendületlenül az udvaron, illetve feltűnt az egyik kutyakölyök is.

Három kutya a tókerti ház udvarán. Nem tudni, összesen mennyi eb van még az ingatlanon. Fotó: Polgár Tibor

A lakóházat szemügyre véve rögtön megállapítható, hogy az meglehetősen gondozatlan, a telken szemét van hátrahagyva mindenfelé, miközben az épületből kellemetlen szagok orrfacsaró bűze árad. A hatóságok jelenléte a környékbeliek figyelmét is felkeltette, többen kíváncsian méregették a tulajdonos kihívásán fáradozó civileket, rendőröket, állatorvosokat. Akikkel beszéltem, egyaránt sajnálattal szóltak a lepusztult ház nyolcvan év feletti lakójáról. Nevét egyikőjük sem vállalta, azonban elmondták, az idős férfi egykor állatorvosként dolgozott, rajongva szereti a kutyákat, valószínűleg ezért gyűjtött össze magához egy seregnyit. Az egyik korosabb asszony úgy fogalmazott, az öreg bizonyára megbolondult, elmehetett az esze, ugyanis elképesztő igénytelenségben él, és már jó ideje nem mozdul ki az otthonából. Senki nem tudta megmondani, mikor látta utoljára személyesen a tulajdonost. Családtagjai nincsenek, egy ismeretlen nő vásárol be neki, illetve a kutyáinak. A jószágokat eteti, és való igaz, egy sem tűnik alultápláltnak, ám némelyik szőrzete megtépázott, a németjuhászon – a kutyakölykök anyján – pedig feltűnő sebek láthatóak, ráadásul kissé sántít is.

Binggeli Éva a lakóház előtt, ahonnét megmentettek a három kiskutyát.

A hatóságok hosszas tanakodása után végül nem történt intézkedés. A hatósági állatorvos megírta a jegyzőkönyvet, majd a főállatorvossal és a rendőrökkel együtt távozott. Binggeli Éva, a mosonmagyaróvári Menedék Alapítvány önkéntese roppant csalódott volt, szerinte a helyzet egyértelmű: felmerül a gyanú, hogy az állatok nem egészségesek és nem megfelelő körülmények között tartják őket. Mint mondta, szerették volna ellenőrizni a kutyákat, a tartási viszonyokat, és biztosak benne, hogy a házban további ebek vannak. – Korábban felajánlottuk a segítségünket a házban lakó idős férfinek. A kiskutyákat mindenképpen szerettük volna elhozni tőle, mivel meglátásunk szerint nem megfelelőek az itteni körülmények számukra. Többek között a kötelező oltásokat is meg kell kapniuk, és a hideg ellen sincs hova bújniuk. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk bejutni az épületbe – sóhajtott Binggeli Éva a sikertelen állatmentés után.

Ekkor úgy tűnt, eredménytelen lesz az akció, azonban Éva nem mondott le a kiskutyákról: miután felkereste a jegyzőt, társaival visszatért a házhoz. – A jegyzőtől megtudtam, hogy a hatósági állatorvos mindent rendben talált. A jegyzőkönyvében többek között az állt, hogy a kutyákon nem látható betegségre utaló jel vagy sérülés. Ezek szerint nem ugyanazokat a kutyákat láttuk – jegyezte meg ironikusan a mosonmagyaróvári állatvédő. – Amikor visszatértünk a házhoz, már négy kölyökkutya szaladgált az udvaron, az ablakon keresztül pedig megpillantottuk a tulajdonost, akivel sikerült beszélgetést kezdeményeznem. Ahogy az ablakon át leszűrtem, katasztrofális állapotok uralkodnak a házban, valószínűleg villany és fűtés sincs benn, a falak pókhálósak. Meggyőztem az idős bácsit, hogy három kiskutyát adjon át nekünk. Azt mondta, a másik kettőnek már van gazdája. Magát állatvédőként jellemezte, aki megmenti kutyákat az állatkínzóktól – mesélte Éva.

Hozzátette, a megmentett három jószágnak az állatorvosi kezelést követően új gazdit keresnek majd, de a tókerti házról továbbra sem veszik le a szemüket. Szeretnék elérni, hogy ivartalanítva legyen a németjuhász, és a maradék kölykök is biztonságban legyenek. – Biztos, hogy az idős bácsi nem akar rosszat, csak már nem beszámítható – vélekedik a lelkes önkéntes.

Az esettel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni Bertalan Veronikát és Lukács Attilát, ők azonban azt mondták, nem nyilatkozhatnak. A Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz irányítottak bennünket, amely szerdára ígért tájékoztatást az ügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!