Hírek

2015.03.17. 11:23

Előjöttek az úthibák tavaszra

A téli hónapokban - főleg az elmúlt hetekben a csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt - a burkolathibák száma megnőtt a közúthálózaton is. Az elmúlt napok tavaszias időjárása ezekre erőteljesen rámutatott.

Tremmer Tamás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap hivatalosan is lezárta a november 10-e óta tartó téli útüzemeltetési időszakot. A tavaszias időjárás beköszöntével újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a cég szakemberei.

A közutak állapotát (burkolatok, jelzésrendszer, növényzet, hidak, vízelvezetés stb.) az OKKSZ (Országos Közutak Kezelői Szabályzata), valamint belső szabályzataiknak megfelelő sűrűséggel, rendszeresen ellenőrzik, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője. Azt tapasztalták, hogy útjaink állapota megfelel az ilyenkor szokásosnak.

A felújításra váró, elhasználódott, nem megfelelő teherbírású útszakaszokon a burkolathibák évről évre nagyobb számban keletkeznek. Egyes helyeken, amíg a hiba javítása még nem történt meg, jelzőtáblákkal hívják fel a közlekedők figyelmét. Amennyiben a hiba jellege olyan, sebességkorlátozás bevezetésére is sor kerülhet. Jelenleg a megye 1629 kilométeres országos közúthálózatán tíznél kevesebb helyen találkoznak ezzel a közlekedők.

A forgalomra veszélyt jelentő úthibákat, kátyúkat mérnökségeik zsákos, illetve ömlesztett hidegaszfalttal a tél folyamán is folyamatosan javították, de a megfelelő körülmények ilyenkor jóval korlátozottabbak, hiszen télen is száraz és tartósan nulla fok feletti hőmérséklet szükséges a hidegaszfalttal történő lokális burkolatjavítási munkákhoz. Tavasztól újranyitnak a melegaszfalt keverőtelepek, így már tartósabb javítási munkákra van lehetőségük. A burkolathibák meleg aszfaltkeverékkel történő javítására megyénkben mintegy 5500 tonna anyagot terveznek felhasználni, amely mellett az utántömörödő burkolatok javítására 1700 tonna hideg aszfaltkeverék is rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!