Hírek

2015.04.13. 08:05

Balesetveszélyes a 8-as főút építkezéssel érintett szakasza

Csak a szerencsén múlik, hogy a 8-as főútvonalon végzett beruházások miatt még nem történt súlyos baleset, hívták fel a figyelmet a veszélyre olvasóink.

Tremmer Tamás

Olvasóink többször is jelezték az elmúlt napokban, hogy a 8-as főútvonal azon szakaszain, ahol jelenleg fejlesztést végeznek (Herend és Öskü térségében), főleg sötétben balesetveszélyes szituációk alakulnak ki. A terelősávokat táblák jelzik, amiket nem jól világítanak ki, ezek utasításait nehéz követni. Egyik olvasónknak például az utolsó pillanatban vette észre a terelőtáblát, mire félrekapta a kormányt, de a járműve tükrét letörte. A tereléseket sárga csíkokkal is jelzik, amiket a helyszínen dolgozó tehergépjárművekkel nagyon gyorsan besároznak, így ezt is nehéz követni.

Herend határában sem egyszerű közlekedni most, sok az elterelés a 8-as főúton, ezért is rakták ki a sebességkorlátozó táblákat
Fotó: Balogh Ákos

Megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. azt a választ adta, hogy a jelzésképek folyamatos tisztítása, karbantartása és rongálódás esetén a cseréje is a vállalkozó feladata. Ismételten felszólították a kivitelező Közgép Zrt.-t, hogy az útszakaszon folyamatosan végezze a burkolatok és a táblák tisztítását, karbantartását. A munkaterület biztonságos elhatárolása szintén a vállalkozó feladata és felelőssége. A munkaterület elején és végén útépítést jelző, előzni tilos, valamint különböző veszélyt jelző táblák hívják fel a közlekedők figyelmét az útépítésre. Ezen kívül a szakaszon sávos terelőtáblák vannak kihelyezve. A munkaterülettel érintett szakaszokon 30-40 kilométeres sebességkorlátozás van, kérik a közlekedőket, hogy a kihelyezett táblákat figyelembe véve óvatosan vezessenek.

A munkavédelmi szabályzaton felül, a közlekedőket érintő ideiglenes forgalomterelési terv és annak az előírásainak betartása a vállalkozó feladata.  A tervet a Magyar Közút és a megyei kormányhivatal közlekedési osztálya hagyja jóvá. A terv megfelelő végrehajtását a független mérnök, a Magyar Közút, a hatóság és a NIF Zrt. a helyszíni szemlék során ellenőrzi.

A vállalkozónak szerződéses kötelezettsége a harmadik személynek okozott kár megtérítése, természetesen abban az esetben realizálható, ha a harmadik fél  bizonyítottan vétlen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!