Hírek

2015.11.02. 18:29

Ezer mécses éjszakája a sólyi templomban

Sóly – A magyarság több mint 1000 éves Kárpát-medencei jelenlétére emlékeztek több mint 1000 mécses meggyújtásával a hívek a sólyi református templomban.

Szabó Péter Dániel

A Koppány és István csatájának történelmi emlékhelyévé nyilvánított fogadalmi kápolnában 2009 óta hagyomány, hogy minden évben ezernél is több mécsest gyújtanak a helyi református gyülekezet tagjai és az erre az alkalomra ide látogató vendégek. A mécseseket az ezeréves templomot övező falon, az udvaron, valamint a templomhajóban és a szentély részben helyezték el.

Nyitányként Sziránszki József énekmondó adott elő egy, az alkalomhoz illő megzenésített Balassi-költeményt, majd Bikádi László református lelkész köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a sólyi templomot a magyar kereszténység bölcsőjének is tekinthetjük, hiszen a fogadalmi templom alapkövét éppen ezer évvel ezelőtt rakták le. Épp ezért kiváló helyszín arra, hogy emlékezzünk a magyarság halottaira, a magyarság több mint 1000 éves Kárpát-medencei jelenlétére.

A református lelkész a Napló kérdésére elmondta, a településen a halottak napján 2009 óta minden évben megrendezik az ezer mécses éjszakáját, ahova a helyiek mellett a környékbeli településekről s Veszprémből is sokan érkeznek, hogy együtt gyújtsanak mécsest s megemlékezzenek a magyar államiságról.

Az estnek azonban más különlegessége is volt. Szabó József restaurátor jóvoltából visszakerült ugyanis a sólyi templomba az 1700-as években készült festett kazettás karzat egy darabja. A latin nyelvű bibliai idézetet rejtő fadarab szépen megtisztítva áll most a szószék alatt, a tervek szerint aprólékos munkával eredeti állapotába állítják majd vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!