Hírek

2015.12.02. 18:48

Ha van drogstratégia, miért nincs alkoholstratégia?

Megyei körkép - Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat családgondozója szerint a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai folyamatosan romló tendenciákat mutatnak. Jellemző, hogy az alkoholt is mintegy drogként használják, és sokszor a fél órán belüli lerészegedés a cél.

Kutasi Zsófia

A szakember kiemelte, létezik drogstratégia, azonban alkoholstratégia nem, ami azért is problémát jelent, mivel míg a rendszeres droghasználat a tizenhat éves korosztály körében 6-8 százalék, a rendszeres alkoholfogyasztás 50 százalék. Jellemzően az egyre fiatalabb, ma már a 14-15 éves korosztályt is érint a probléma.

Hazánkban másfél millióra tehető az aktív alkoholisták száma, ami azt jelenti, hogy szinte minden magyar család érintett. A negatív folyamatok mögött összetett okok és jelenségek állnak; hozzájárulhat a kilátástalanság és a reményvesztettség, de súlyosbítja az ellentmondásos jogi szabályozás és a társadalmi hozzáállás is.

- Tapasztalatunk az, hogy a kábítószerek és az úgynevezett új pszichoaktív anyagok vagy dizájnerdrogok használata a fiatalok között már fele-fele arányban van jelen - mondta el a Naplónak Futtató Norbert rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. Közölte, a dizájnerdrogok egy része nem büntetendő, csak azoknak a terjesztése, melyek C-listára kerülnek.

A klasszikusak közül népszerűnek mondható a marihuána és az amfetamin, metamfetamin-származékok. Az úgynevezett kipróbálási időszakot a tizenöt-tizenhét éves kor közé tehetjük, de ez nyilván országos szinten eltérő, vagyis egy vidéki fiatalt valamivel kevesebb ráhatás érhet, mint például egy fővárosi gyermeket. Hajlamosító tényezők lehetnek a rossz családi kapcsolatok és a szerhasználó barátok - mondta el Futtató Norbert.

A kémiaiszer-használat kezdete - dohányzás, alkohol, drogok - leggyakrabban a serdülőkorban kezdődnek, tizennégy év körül, mondta Hubainé Lipp Katalin, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia szociálpedagógusa.

A szerhasználati szokásoknál az elmúlt pár évben figyelhető meg az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok térhódítása. Ezek a szerek könnyen hozzáférhetőek, olcsók és sok esetben legálisak is. Azonban ezekre a szerekre jellemző, hogy hamarabb kialakul a függőség. A jelentkező elvonási tünetekre pedig más szert kezdenek el használni, ezért ma már nem ritka az úgynevezett polytoxikománia, ami azt jelenti, hogy többféle tudatmódosító szert használnak együtt a fiatalok: alkoholt a nyugtatóval, a dizájner- vagy klasszikus drogokkal, magyarázza a szakember.

- Sajnos a mai napig él az a felfogás a felnőttek között, hogy a fiatalok alkoholfogyasztását és dohányzását sokkal inkább elfogadják, mint a drog kipróbálását, miközben ezek a szerek is függőséget okoznak - hangsúlyozta a szociálpedagógus, aki azt is elmondta, a fiataloknál számos környezeti és személyiségbeli tényező növelheti a kipróbálás, illetve a rendszeres használat kockázatát, de a jól működő családi és közösségi kapcsolatok védelmet jelentenek a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!