Hírek

2016.01.05. 18:08

Külföldön is hódít a lángos

Már nem csak hazánk egyik legnépszerűbb étele a lángos, hála egy 39 éves magyar fiatalembernek, Prepuk Zsoltnak, aki 2014 áprilisa óta járja New York utcáit lángossütő kocsijával.

Kekk Sára

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően – tájékoztat a Világgazdaság. Előbb Amerikából érkezett a hír, hogy egész New Yorkot meghódította, újabban pedig az derült ki, hogy Ausztráliában is virágzik az üzlet, van, ahol közel kétezer forintnyi ausztrál dollárt fizetnek egy jó magyar lángosért a helyiek. De nem is ott a legdrágább a magyar különlegesség, Svájcban például még többet kérnek egy-egy adag lángosért. Van lángosos Londonban, Berlinben, Prágában, Szingapúrban és Tajvanon is, sőt, Amerika egyik leghíresebb éttermében is felkerült az étlapra. Prepruk Zsolt munkásságáról már a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása is beszámolt gasztronómiai rovatában, ahol szinte áradoztak a Balaton kedvenc ételéről. Persze nemcsak lángos található Zsolt étlapján, igyekszik minél jobban megismertetni a magyar ételeket New York-i vendégeivel.

Fotó: Balogh Ákos

Hazánkban is találhatunk egész évben nyitva tartó, lángost készítő büféket és éttermeket, bár inkább a nyári hónapok nagy kedvence ez az étel.

– Ahány ház, annyi szokás, és ez a lángos készítésére is igaz. A legfontosabb, hogy mindig friss tésztából készítsük – mondta el lapunknak Horváth Lajos, aki több mint tíz évig szolgálta ki a zánkai strandra érkezőket a lágy kelt tésztából készülő sült lepénnyel. A Balaton partján mindig is nagy kedvenc volt ez az étel, a külföldiek is szívesen kóstolgatták az őket fánkra emlékeztető ételt.

Ahogy Lajos is mesélte, sokáig úgy gondolták külföldi vendégeik, a lángos is egy desszertféle, így gyakran kérték lekvárral vagy más édes feltéttel. – Gyakorlatilag a mindenféle édes, palacsintára való feltéttel kipróbálták már nálunk a lángost, volt olyan német vendégünk, akit még az sem zavart, hogy előtte már fokhagymával is ízesítettük a tésztát. Úgy gondolják, ez is egy fánkféle étel, egy egyszerű desszert, így inkább a hagyományos sajtos- tejfölös feltét a meglepő számukra – mesélte lapunknak Horváth Lajos.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogyan készül az igazán jó lángos. Ahogy hangsúlyozta, a recept lehet változatos, a lényeg a frissesség, hogy ne hagyjuk túlkelni a tésztát. Mint mondja, náluk is egy családi recept adja a tészta alapját, bár a változó mennyiségek miatt kicsit kísérleteztek, változtattak már rajta az évek alatt.

A mai modern háztartásokra már nem annyira jellemző, hogy a háziasszonyok sokszor nekiállnának a dagasztással, gyúrással és olajfoltokkal járó lángossütésnek, de azért érdemes néha egy-egy lepényt elmajszolni a télen is nyitva tartó piaci büfékben, gyorséttermekben. Hiszen, ahogy a The New York Times portálján is írták: „a lángos a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké”.

Címkék#lángos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!