Hírek

2016.03.14. 17:59

Átadták a Pro Urbe-díjakat

Veszprém – Veszprém város legrangosabb kitüntetését idén Geiszt Jakab, Szabóné Farkas Rozália és posztumusz Tungli József kapta.

Balla Emőke

A Pro Urbe-érdemérmet 1992 óta adják át az arra érdemes veszprémieknek. Az elismerést évente ketten, hárman vehetik át, általában a március 15-ei ünnepségsorozat programjában. Azoknak ítélik oda, akik a legtöbbet tették a városért, mondta Porga Gyula a Városházán tartott rendezvényen. A polgármester kiemelte, a Pro Urbe-érdeméremmel olyan emberek életművét ismerik el, akik példaképül szolgálhatnak sokaknak, akik tudásuk legjavát adták a városnak. Személyes ismerőseink ők, közülünk valók, mégis kiemelkedők, a közösség érdekében végzik áldozatos tevékenységüket. Munkásságuk egyedülálló, különleges. Szerencsés ez a város, hogy vannak olyan emberek, akik képesek tenni érte és másokat is erre buzdítanak, hangsúlyozta a város vezetője. Veszprém büszke rájuk, hálás azért, amit tettek.

Idén három nagyszerű veszprémit ünnepeltek: Geiszt Jakab háziorvost, Szabóné Farkas Rozália cégbírót, a díjat posztumusz kapta meg a tavaly elhunyt Tungli József testnevelő tanár.

Geiszt Jakab a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szakvizsgázott belgyógyászatból. Dunaújvárosban kezdte orvosi pályafutását, 1973-tól dolgozott a Veszprém városi alapellátásban. Előbb körzeti orvosként, majd csoportvezető belgyógyászként, a háziorvosi rendszer indulása óta háziorvosként tevékenykedett. Részt vett a veszprémi és városkörnyéki körzeti orvosi ellátás szervezésében, szakmai irányításában, továbbképzéseinek szervezésében. Vallja, hogy a háziorvosi munka egy közösségben történik, ahol alapvető az egymás iránti kölcsönös bizalom és megbecsülés.

Szabóné Farkas Rozália a pécsi jogi tanulmányai elvégzése után költözött Veszprémbe és nyugdíjba vonulásáig az akkori Megyei Bíróságon, jelenleg a Veszprémi Törvényszéken tevékenykedett cégbíróként. Munkáját nagy felelősséggel és odaadással végezte. A Zonta Klub közhasznú szervezet alapító, jelenleg is aktív tagja, számos Veszprém város által létrehozott alapítvány munkáját segíti. Töretlenül vállal közfeladatokat, megkeresésre, felkérésre soha nem mond nemet.

Tungli József testnevelő tanári, közoktatás-vezetői diplomát, atlétaedzői oklevelet szerzett. A Magyar Testnevelési és Sporthivatal Veszprém Járási Sportszövetségben kezdett dolgozni, majd a Veszprém Sportiskola igazgatói, később a Veszprém Megyei Testnevelés-, Ifjúság- és Sporthivatal elnöki tisztét töltötte be. Kidolgozta az utánpótlás- és sportiskolai rendszert. 1989-ben az akkor alapított Vetési Albert Gimnázium igazgatóhelyettesének nevezték ki, amelyet húsz éven át, nyugdíjazásáig töltött be. Aktív pályafutása után a nyugdíjasok egészségmegőrzésének, életminőségének javításának szentelte önkéntes munkáját.

A díjátadó ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János vezetésével, Kertész Dóra énekes és Keresztes János színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!