Hírek

2016.06.08. 16:16

Mindenki érjen haza épségben! - Külön közlekedésbiztonsági sátrat rendeztek be a motorostalálkozón

Alsóörs - Meghatározó szerepet tölt be a biztonság már a szerdai nyitónaptól kezdve a motorostalálkozón, ahol Szász Andor koordinálásával a „Két kerék, egy élet” felirattal külön sátorban mutatják be a legfontosabbakat az alsóörsi kempingben.

Kovács Erika

Mások mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság-, és a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Közlekedéstudományi Intézet sátrában az úgynevezett részeg szemüveg segítségével bárki megtapasztalhatja azt, milyen a legkevesebb alkohol fogyasztása után motort vezetni, itt természetesen megfelelő biztonsági körülmények között. Az alkohol veszélyére, illetőleg a következményeire „Soha ne igyál, ha vezetsz!" feliratú plakátokkal is figyelmeztetnek a szervezők. -Külön KRESZ tesztet is összeállítottunk, hiszen a szabályok folyamatosan változnak – hangsúlyozta Szász Andor koordinátor. Hozzátette továbbá, motoros szimulátoron mindenki kipróbálhatja a motorozás élményét, azt hogy mire kell figyelni a kétkerekű járgányokon. Üzembe helyeztek egy pályaalkalmassági vizsgálati eszközt is, amivel bárki meggyőződhet arról, milyenek a reflexei, mennyire képes gyorsan kezelni egy közlekedési helyzetet, illetve milyen gyorsan tud reagálni arra például irányváltoztatáskor. Bemutatják a motoros védőruházatot is, köztük olyan holmikat is, miket tulajdonosaik akkor is viseltek, amikor balesetet szenvedtek, és ez mentette meg életüket. Lehet látni félbevágott sisakot, a szervezők ezzel is érzékeltetik, mennyire szükség van erre motorozáskor.

A sátor különlegessége az 1927-ből való, és a közlekedési múzeumból előkerült motoros tízparancsolat, ami kisebb-nagyobb módosításokkal ma is nagyon érvényes, és egyik fő mondanivalója az egymás iránti tisztelet, illetőleg az odafigyelés  az utakon. – A biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy a biztonságról minél korábban beszéljünk! – szögezte le Szász Andor, így külön programmal várják a gyerekeket, illetve a fiatalokat. Eszerint például a gyermekszigeten játékos körülmények között ismerkedhetnek meg a legkisebbek a szabályokkal, táblákkal, illetve a fényjelzésekkel, és mindent kipróbálhatnak, megnézhetnek. Minden érdeklődőnek szakemberek adnak tájékoztatást és válaszolnak kérdésiekre a közlekedésbiztonsági sátorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!