Hírek

2016.07.08. 13:08

300 milliárdot bukott a Balaton

A kormány visszavonta a tavaly év végén bejelentett, a balatoni térség fejlesztésére szánt 300 milliárd forintos támogatásról szóló határozatát. A döntés érzékenyen érintheti megyénket is.

Kekk Sára

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a hír, hogy a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014–2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározatot visszavonták. A döntést egyelőre nem indokolták.

A program többek között a turizmust, illetve a természeti, a gazdasági és kulturális környezet fejlesztését is érintette volna. A balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodtak, turisztikai fejlesztésre 26,7 milliárd, ebből 3,5 milliárd kerékpárutak építésére és 2,5 milliárd a borutak kialakítására jutott volna. A gazdaság fejlesztésére 25,2 milliárd forint volt az előirányzat, elsősorban a balatoni cégek versenyképességének a javítása volt a cél. Mindemellett számos fejlesztés, például a Sió zsilip felújítása, infrastrukturális fejlesztések, a kikötők valamint a közúti-, a vasúti-, illetve a vízi közlekedés fejlesztése, az elektromos körvasút kiépítése és a központi forgalomirányítás megvalósítása szerepelt a visszavont határozatban.

- Nem vonták el, nem vonta vissza a Balaton fejlesztésére szolgáló pénzeket, csak felülvizsgálják a rendszert - mondta Kovács Zoltán.  A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára közölte: öt kiemelt turisztikai fejlesztési terület van az országban, ezek egyike a Balaton térsége.

- A márciusban átalakult szervezet, a létrejött Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozásával újra kell gondolni a balatoni fejlesztési koncepciót. Minden tárcánál felül kell vizsgálni, melyik fejlesztések kerülnek előtérbe. Nincs ok az izgalomra, még jobbá szeretnék tenni a támogatási rendszert - mondta a Fidesz megyei elnöke.

Pál Béla, országgyűlési képviselő megdöbbenve értesült a hírről. - A visszavont határozattal olyan fejlesztésektől esik el a Balaton és környéke, melyek nemcsak a turisztikai vonzerőt növelnék, de a megközelítését, a közlekedést is segítenék. Az MSZP elutasítja ezt a döntést és azt támogatja, hogy ezt az összeget a Balaton és térségének fejlesztésére fordítsák, ahogyan 2007 és 2013 között is jelentős uniós forrásokat biztosítottak a Balatonra - mondta a megyei önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője. A szaksajtóban értesült arról, hogy a kormány határozatban rögzítette, hogy a turizmust érintő, az európai uniós források felhasználásáról szóló előterjesztés nem kerülhet elé megtárgyalásra, amíg az ágazati kormánybiztos nem látta és nem hagyta jóvá.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, hogy meglepve olvasta a kormányhatározatot, mely alapján a kormány visszavonta a Balaton térségére címzett 300 milliárdos fejlesztési forrást.

- Azért is érthetetlen számomra, mivel a határozatban a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával indokolta a döntést, míg a szóban forgó forrásnak, csak 10 százaléka turisztikai jellegű. Nagyon remélem, hogy a kormányhatározat valójában nem forráselvonást eredményez majd, hanem a Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozását követő pénzforrás átcsoportosításának következménye. Ezt a reményemet az is alátámasztja, hogy a 300 milliárd forint jelentős részére vonatkozóan már elindult pályáztatás, illetve kiemelt projektet is nevesítve lettek - mondta Balassa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!