Hírek

2016.07.01. 08:09

Eljátszották, hogy megsérültek

Devecser - Balesetszimulációs képzést tartottak a Vöröskereszt munkatársai. Arra oktatták az önkénteseket, hogy miként játszatják el a sérülteket.

Penk Tímea

Veszprémben rendezik ősszel az országos elsősegélynyújtó versenyt, amelynek imitátorai egy négynapos felkészítésen vettek részt a devecseri iskolában. Nemcsak a városból, hanem a környékről és messzebbről is érkeztek fiatalok, hogy megtanulják, miként kell viselkedni, amikor különféle sérülteket játszanak el. A képzésen résztvevő tizenöt fiatal csatlakozik ahhoz a csapathoz, amely már korábban részt vett ehhez hasonló imitátorképzésen.

Fotó: A szerző

– A tréning feltétele, hogy az önkéntesek ismerjék az elsősegélynyújtás alapvető fogásait, hiszen tudniuk kell a sérülésnek megfelelően reagálni. Ha például egy ájult beteget felültetnek, akkor még rosszabb állapotba kerül. Imitátorainknak úgy kell reagálni, mint ahogyan az a valóságban is történik – számolt be Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője. Elmondta, hogy sokféle képességre van szükség ahhoz, hogy valaki jó imitátor legyen: tervezniük kell a szituációt, a sérülésnek megfelelő lelkiállapotot kell előidézni, jó döntéseket kell hozni és a pontos munkavégzés is elengedhetetlen.

– Vizsgáznak is az önkéntesek. Forgatókönyv alapján előadják a szituációt, felsminkelik magukra a sérülést, a balesetnek megfelelő elváltozásokat, sebeket, sápadtságot, a helyszínre viszik a szükséges kellékeket, például forrázáshoz egy fazekat, és eljátsszák a történeteket – mondta az ifjúsági vezető, aki kiemelte a lelki felkészülés fontosságát. Előfordulhat ugyanis, hogy a sérültnek véletlenül további fájdalmat okoz a környezet vagy gúnyolódnak felettük, de nekik ekkor sem szabad kizökkenniük a szerepükből. A  devecseri képzés résztvevői leginkább a húszas éveikben járnak, de felnőtt és idősebb önkéntesekre is szükség van. A tréninget Csige István Zoltán vezette Kiss Iván Csaba és Horváth Patrik közreműködésével. A táborvezetői, szervező feladatokat pedig Targubáné Szendrei Júlia, a Magyar Vöröskereszt Somló Térségi Programjának a közösségi szervezője látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!