Hírek

2016.09.19. 18:25

Nem csak mérnököt keresnek

Minden szektort érint a létszámhiány, a járulékok csökkentése e téren is megoldást jelenthetne. Takarítónőkből is hiány van, külföldre vagy multikhoz mennek gép mellé operátornak

Piltman-Horváth Barbara

A munkaerőhiány nemcsak a mérnöki vagy informatikai szektort érinti, de már takarítóból sincs elég. Nem csoda, ha belegondolunk, az osztrák és német hotelek a vendéglátósszakma nagy részén kívül szobaasszonyokat és takarítókat keresnek, jóval nagyobb fizetést kínálva, mint a hazai cégek.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség felmérést készített tagjai körében arról, hány üres álláshelyük van és mennyiért találnak dolgozót. A beérkezett válaszokból - a tagok 40 százaléka jelzett vissza - egyértelműen az derült ki, hogy szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A képzett munkaerő jelentős része ugyanakkor vagy külföldre távozott, vagy elcsábították őket például a multik gyártósorai.

Így a cégek sokszor szembesülnek azzal a problémával, hogy a magasabb bérért is csak képzetlen, esetenként megbízhatatlan munka-erőt találnak. Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon. Jelenleg átlagosan nettó 100-120 ezer forintos havi-díjért lehet takarítót találni, már ahol lehet.

Míg februárban csak 5-6 ezer betöltetlen takarítói álláshely volt hivatalosan, mára ez a szám már 8-9 ezer fölé nőtt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) hivatalos adatai szerint 8509 betöltetlen takarítói álláshely van, ugyanakkor a legtöbb cég nem jelenti a hivatalnak üres helyeit, így ez a szám a valóságban sokkal magasabb. Nem csupán a takarítók helyzete nehéz, szinte az összes kézműipari szakma hasonló problémákkal küzd: hiány van pékből, felszolgálóból és megannyi más foglalkozásból is. A KSH adatai szerint a közép-magyarországi régióban azonnal fel tudnának venni 18 ezer embert a cégek.

Fotó: Balogh Ákos

- Nálunk is nagy a fluktuáció, akik tudnak, külföldre mennek dolgozni - mondta megkeresésünkre Gergely-Sipos Krisztina, egy bándi takarítócég vezetője. - Elsősorban családi házakra és kisebb irodákra szerződünk, ami nagyobb odafigyelést, minőségi munkát kíván, ennek sokan nem felelnek meg.

Krisztina szerint azonban annyi előnyük van a külföldi munkahelyekhez képest, hogy bár a bér alacsonyabb, leg-alább közel vannak a családhoz. - Sokan nem merik bevállalni a külföldi munkavállalást, mert hosszabb távon lenne rájuk szükség, így előfordulhat, hogy akár hónapokig nem találkoznak családjukkal. Nem akarják itthon hagyni a gyerekeket, lakáshitelük van, biztos állás kell nekik, amit mi tudunk nyújtani.

A vezető elmondása szerint nehéz versenyezni a kinti bérekkel, egyedül azzal tudnak operálni, hogy a család közelsége többet nyom a latban, mint a fizetések. - Mi is szeretnénk természetesen magasabb béreket adni, de a közterhek iszonyú magasak
- mondta Krisztina. Ma nagyjából a nettó fizetés duplájába kerül egy munkavállaló a vállalkozásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!