Hírek

2016.10.07. 05:29

Aranyszabály motoron: ne az adrenalin győzzön!

Veszprém - Csodálatos dolog a motorozás, a szabadság, amit a vason érez az ember, de ne engedjük át magunkat a féktelen száguldásnak, az adrenalin mámorának, alapszabály, hogy ismerjük a határainkat! - utalt a legfőbb motoros szabályokra Dobai Attila, az alsóörsi motoros találkozó fesztiváligazgatója, aki a napokban Veszprémben, a rendőrségnél jutalmakat adott át azoknak a rendőröknek, akik sokat segítettek neki.

Kovács Erika

A kérdésre, hogy mit csinál egy vérbeli motoros ilyen zimankóban, hogyan éli túl a téli hónapokat, amikor a vasat „szögre kell akasztani” azt mondja nevetve: nehezen, aztán hozzáteszi: nekünk is jól jön a pihenés, de már készülünk a jövő évi alsóörsi rendezvényre, több olyan szervezéssel, programokkal kapcsolatos teendő van, amit már akkor elkezdünk, amikor az előző találkozó véget ér, közi. Mint mondja, ő még természetesen motoroz, hétvégén egy kellemes, 120 kilométeres pilisi túrán járt, jövő hét végén pedig szezonzáró lesz,  amikor Budapesten motoroznak egyet.

Nyáron Szlovéniát, Ausztriát járták meg, a szokásos kontinenseken átívelő túrát idén nem szerveztek, majd jövőre. Az alsóörsi motoros találkozóról azt mondja, a körülményekkel programokkal elégedett volt, az időjárással viszont kevésbé, különös tekintettel a szombatra, amikor a felvonulás napjára nyomta rá bélyegét a kellemetlen idő.

– De az a lényeg, hogy minden rendben történt és épségben hazajutott mindenki, mert minden évben legfontosabb a biztonság, nem véletlenül szervezünk minden alkalommal erről külön programot, beszélgetést az ebben illetékesek részvételével, teszi hozzá. A kérdésre, miszerint jövőre lesz-e újítás, változás a fesztiválon, azt mondja, minden évben újítanak, de az, hogy jövőre mi lesz, ez még titok.

Fotó: Penovác Károly

Dobai Attilát arról is megkérdeztük, mit szól ahhoz, miszerint Balatonfüred a jelenlegi álláspont szerint nem látja szívesen a Harley Davidson világtalálkozót, mert – ahogy egy képviselő utalt rá – nem kellően elegáns a városhoz. A motoros kifejti: „nem volt egy szerencsés dolog elutasítani, ráadásul több mint tíz éve dogoztunk ezen, hogy idehozhassuk a találkozót, és ami többek között Saint-Tropez és Róma számára jó, talán  Füreden is elfért volna”.

Egyik képviselő szavaira, aki azt mondta: Balatonfüred ennél sokkal elegánsabb város, Dobai közölte, tájékozatlanságra vall a kijelentés, mindemellett  tízezer ember 30 ezer vendégéjszakát töltött volna el a városban a szezon elején, és összesen három milliárdos költéssel lehetett volna számolni.

Fotó: Penovácz Károly

Vérbeli motorosként a szomorú, motorosokat is érintő baleseti statisztikák kapcsán úgy vélekedik, a közlekedés veszélyes üzem, sajnos többen felelőtlenül motoroznak. Ugyanakkor nem lehet mindent a motorosok nyakába varrni. - Ismerjük mi a hibáinkat, de a legfontosabb, hogy mindenki, aki kimegy az utakra, felelősséggel közlekedjen és ismerje a határait is! Az autósoknak is jobban kellene figyelni a motorosokra, habár ezen a területen az utóbbi néhány évben javulás történt. Alapvető, hogy minden közlekedő, főként a motorosok a szezon elején vegyenek részt vezetéstechnikai tréningen! A legfontosabb, hogy a vason soha ne engedjük át magunkat a gyorsulásnak, az adrenalinnak! - állítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!