Hírek

2016.11.20. 15:50

Nőtt a fogyasztás - Történelmi mélyponton a munkanélküliség

A megye gazdasági fejlettsége alatta marad az országos átlagnak. Veszprém megyében több mint 30 százalékot meghaladó részarányával az ipar a legerősebb nemzetgazdasági ág.

Gazdasági és munkaerő-piaci trendek Magyarországon és Veszprém megyében címmel tartott előadást Freid Mónika. A KSH tájékoztatási főosztályának vezetője elmondta, 2013 második negyedévétől növekedési pályára ált a gazdaság. 2016 közepén 2,6 százalékos volt a növekedés. Veszprém megye 2,6 százalékkal vette ki a részét a hazai GDP-ből, ezzel a megyék rangsorában a középmezőnyben található.

Az ipari termelés volumene 2012-ben jelentősen magasabb volt, mint az országos átlag, 2013-ban rosszabbul teljesített a megye, mint az országos átlag, ma 2-3 százalékkal magasabb szinten ugyan, de együtt mozog az országos volumennel.

Az építőipar területén annyi a különbség, hogy itt 2013-15 között végig jobban teljesített a megye, ez év elejére azonban az országos átlag alá kerültünk és végig ott is maradtunk. Az utóbbi két évben az épített lakások száma országosan és a megyében is csökkent, a kiadott építési engedélyek száma azonban ugrásszerűen nőtt, megyénkben például egy év alatt megnégyszereződött.

Freid Mónika KSH-főosztályvezető
Fotó: Penovác Károly

A főosztályvezető beszélt arról is, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken országosan a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt. Veszprém megyében érdekes kép alakult ki: miközben a belföldi vendégszám és a vendégéjszakák száma emelkedett, ezzel szemben a külföldi vendégszám és a vendégéjszakák száma egyaránt esett.

A fogyasztói árak hazánkban az elmúlt két évben alig változtak, miközben a reálkereset majd nyolc, a háztartások fogyasztása pedig majd négy százalékkal nőtt. A megyei havi nettó átlagkereset a 2012-es 120 ezer forinthoz képest mára 30 ezer forinttal nőtt, de az országos átlaghoz mért 20 ezer forintos lemaradás végig megmaradt.

Jelezte, megyénkben történelmi minimumra csökkent a munkanélküliség. A foglalkoztatási arány és a munkanélküliségi ráta 2-3 százalékkal kedvezőbb az országos átlagnál. A 69,3 százalékos foglalkoztatási aránnyal a negyedikek vagyunk a megyék rangsorában. A 2,7 százalékos munkanélküli-rátánál mindössze egy jobb helyzetű megye van az országban. Ezzel együtt csökkent a potenciális munkaerő-tartalék. Az idei első félévben a legtöbb betöltésre váró álláshely Veszprém megyében a járműgyártás (286), a kohászat és fémfeldolgozás (173), a gumi-, műanyag és építőanyag-ipar (112), a vegyipar (75), a villamos berendezések (71), a gépek, gépi berendezések gyártása (68) terén volt.

A megyére jellemző volt a munkavállalási célú ingázás. A 2011. évi népszámlálás adatai alapján minden második foglalkoztatott ingázott a megyében: 42 700-an megyén belül, 24 100-an megyén kívülre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!