Hírek

2016.12.12. 15:42

Jót akar magának? Fogadja meg az alábbi közlekedési tanácsokat!

Veszprém- Az utóbbi napok időjárása már ízelítőt adott a télből és veszélyeiből. Megyénk tűzoltói többször vonultak közúti balesetekhez, melyek sajnos nem egyszer személyi sérülésekkel is jártak. A további balesetek elkerüléséért az alábbiakat javasolja Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

A szóvivő elmondta, hófúvások, hótorlaszok, jégréteg miatt fennakadások lehetnek a közlekedésben. Az ónos eső pedig különösen veszélyes. Hozzátette, kevés eső is elég és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél lesz az utakon.

Azt tanácsolta, ha észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és eső esik, akkor számítsunk jégrétegre, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk gyalog és járművel is!

Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a tartós és intenzív ónos esőnél villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a jég súlyától.

-Télen érdemes figyelni az időjárás jelentést, mert szélsőséges körülmények között nem biztonságos az utazás, főként, ha nagyobb távolságra kell menni! Ha feltétlenül szükséges útra kelni, lehetőleg ne menjünk egyedül, és csak akkor induljunk el, ha tájékozódtunk az időjárási-, és útviszonyokról! Számoljunk azzal is, hogy autónk elakadhat, emiatt nagyobb távolságot kell gyalog megtenni, ezért öltözzünk rétegesen, viseljünk vízhatlan holmit, vigyünk magunkkal meleg kávét, teát! – sorolta a jó tanácsokat.

Bakos György elmondta továbbá:  gépkocsival például nagy havazásnál csak akkor induljunk el, ha feltétlenül szükséges,  ha jármű megfelelő műszaki állapotú, és van  biztonságos téli felszerelése, téli gumiabroncs, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát, ásó, homok. Indulás előtt a gépkocsiba tegyünk meleg takarót, elektromos kézilámpát tartalék elemekkel, legalább egy napi élelmiszert. Amikor álló járművet járatunk, gyakran szellőztessünk, mert az utastérbe kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

Alkoholt soha ne fogyasszunk a hideg elleni védekezés céljából!  A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjünk! Tartsunk biztonságos követési távolságot, vezessünk körültekintően és óvatosan!

Aki elakad, a 112-es segélyhívón kérjen segítséget! – tanácsolta Bakos György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!