Hírek

2016.12.27. 21:40

Varga Attila az ügyvédi törvény várható változásairól

Pápa - Az új törvény előkészítése és bírálata országosan elsőként a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamarában (VMÜK) született meg - mutatott rá Varga Attila, a VMÜK elnöke, akit az ügyvédi törvény várható változásairól kérdeztünk.

Kovács Erika

- Büszkén mondhatom, hogy az új törvény előkészítéséhez kapcsolódó tézisek áttekintése és bírálata országos szinten is elsőként és leghangsúlyosabban a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamarában született meg, és a jogalkotónak visszajuttatott - mind az ügyfelek, mind pedig az ügyvédség érdekét leginkább szolgáló - változat megyei ügyvédeink magas szintű szakmai hozzájárulásával készült el, hangsúlyozta Varga Attila, a VMÜK elnöke.

- A jelenlegi hatályos törvény megnyugtatóan és helyesen rendezi az ügyvédek jogállását, illetve biztonságosan működik az ügyfél-ügyvéd jogviszonyban is. Szól az ügyvéd és az ügyvédség egyéb társadalmi viszonyairól, felelősségvállalásáról és működésének kereteiről - jegyezte meg Varga Attila. A VMÜK elnöke hozzátette, azon változások, amelyek a változó társadalmi és gazdasági környezet mentén igénylik a törvény korrekcióját, jogszabály-módosítással, új ügyvédi törvény létrehozása nélkül is kiszolgálhatóak.

Varga Attila ügyvédi kamarai elnök: Folyamatos vitát generáló kérdés az ügyvédi díjszabás, ebben a körben a jogalkotó változatlanul azt az álláspontot fogadja el, hogy az szabad megállapodás tárgya. A tisztán sikerdíjas egyezségeket megengedhetetlennek tartja Fotó: Pesthy Márton

Elmondta továbbá, hogy egészében új törvény születik-e, vagy jelenlegi módosítása is elegendő, ez annak a függvénye, hogy a jogalkotó szándéka szerint a jelenleg különböző hatóságok előtt képviseletet ellátó és bíróságok előtt is eljáró jogtanácsosok további működésüket speciális ügyvédi státuszban láthatják-e el.

A jogtanácsosok egyszeri integrálása az ügyvédi működés keretei közé az 1990-es évek elején megtörtént, nyilván azóta újabb generáció működik jogtanácsosi minőségben. Az ő szerepüket a jogalkotó az ügyvédi törvény hatálya alatt látná megnyugtatónak. A megyei kamarai elnök hangoztatta, az ügyvédség által kiszolgált ügyfélkör megnyugtatására a folyamatos képzés immár nem önkéntes, hanem rendszeressé és kötelezővé válik, illetőleg a tervek szerint az ügyvédi irodák különböző kockázatvállalással működhetnének, igazodva az általuk vállalt és képviselt ügyek nagyságrendjéhez.

Jelentősebb és összegszerűségükben is komolyabb jogi képviselet körében magasabb szintű felelősségbiztosítás elvárt az ügyfélpiac oldaláról is. Rámutatott, régi és folyamatos vitát generáló kérdés az ügyvédi díjszabás, ebben a körben a jogalkotó változatlanul azt az álláspontot fogadja el, hogy az szabad megállapodás tárgya, az eddigi gyakorlattól eltérően egy helyen kíván változtatni, nevezetesen a tisztán sikerdíjas megállapodásokat tartja megengedhetetlennek.

A sikerdíj intézménye természetesen változatlanul fennmarad, azonban annak egy alapmunkadíjhoz kell kötődnie. A megyékben szerveződő kamarák működési rendje és választási rendszere változatlan, a budapesti kamarát érintő választási rendszert megreformálják, hiszen nagyjából hatezer ügyvéd személyes közreműködésével meglehetősen nehézkesen választhat tisztségviselőket.

Varga Attila ügyvéd, kamarai elnök kiemelte: fontos változás, hogy a büntető-ügyekben kirendelendő ügyvédeket ezt követően nem a nyomozóhatóság választja ki, hanem az ügyvédi kamara saját maga által működtetett rendszerből jelöli, a kirendelés természetesen a jelölést követően változatlanul a hatóság feladata és kötelezettsége. A fegyelmi rendszerről elmondta, alapvetően és részleteiben is jól működik, általános elégedettség övezi mind a panaszos ügyfelek, mind a bepanaszolt ügyvédek oldaláról.

A jogalkotó további garanciaként egy új intézményt létesít, a mindenkitől független fegyelmi biztos felügyeli az eljárás törvényességét, pártatlanságát, arányosságát. Változatlan garancia az ügyfelek részére a fegyelmi határozatok bírósági megtámadásának lehetősége, jóllehet, ezzel a joggal nagyon kevesen élnek a felek, ami a kamarán belül működtetett fegyelmi eljárások korrektségét támasztja alá.

Mint mondta, fontos kérdés, hogy az ügyvédi munka kiteljesítésére további státuszt biztosít majd az új jogszabály, mert létrehozza az ügyvéd- asszisztens intézményét, az ügyvédi irodáknak az ügyfelek kiszolgálásában részt vevő olyan alkalmazottai lesznek ők, akik érdemi tevékenységet végezhetnek az ügyek előmozdítására, gyorsítására az ügyvéd esetleges távollétében is.

Az új jogszabály szélesebb lehetőséget biztosítana az ügyvédi tevékenység összehangolására ügyvédi társulás, rezsiközösség formájában, mely intézmény azért fontos, mert a szakosodott ügyvédek adott ügyfelet, például többirányú kiszolgálást elváró gazdasági társaságot egy helyen és magas szinten tudnak kiszolgálni. Ez a lehetőség ma is fennáll, azonban nehézkes létrehozása miatt nem az igényeknek megfelelően terjedt el.

Ezen kívánnak jogszabályi könnyítéssel segíteni. - Akár új ügyvédi törvény, akár a jelenlegi módosítása lesz a megoldás, az új rendelkezések hatályba léptetését a jogalkotó lépcsőzetesen tervezi, jövő augusztustól nagyjából 2018 elejéig, természetesen ezen időpontok még csupán tájékoztató jellegűek - közölte Varga Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!