Hírek

2017.01.24. 20:35

Jégbordásak a járdák, sót használni tilos!

Veszprém - Több helyen csúsznak a járdák a közterületeken és a lakóingatlanok előtt is, jelezték olvasóink.

Marton Attila

A legtöbb panasz a Cholnoky városrészből érkezett, ahol az óvoda és iskola közötti szakaszon nehéz a közlekedés napok óta. Az észrevételekkel megkerestük a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Francia Ferenc, a társaság városüzemeltetési igazgatója elmondta, a napokban tapasztalható időjárás miatt a napközben kijuttatott szóró-anyag a jég felületét megolvasztotta ugyan, de a jeget nem tüntette el teljesen.

Mivel jogszabály tiltja a környezetkárosító anyagok nagyobb mennyiségű kijuttatását a fás szárú növények környezetében, ezért nem használhatnak több olvasztó hatású szert, csak érdesíteni tudják a csúszós felületeket, így az enyhülés beálltáig lesznek helyek, ahol csúszik, lefagy, és visszafagy majd. Megjegyezte, a társaság munkatársai nagy létszámban vannak jelen a város szinte minden területén, a balesetek elkerülése érdekében kézi és gépi erővel is folyamatosan dolgoznak.

A szolgáltató igyekszik minden problémás közterületet síkosság-mentesíteni.

Csúszós terekkel és járdákkal nemcsak közterületen találkozni, városszerte látni balesetveszélyes szakaszokat az ingatlanok előtt. Az önkormányzat rendelete szerint az ingatlan előtti járdaszakasz megtisztítása és síkosságmentesítése a tulajdonos feladata, több tulaj esetén a kötelezettség a tulajdonosokat egyenlő arányban terheli.

A Cholnoky-lakótelep központjában is csúsznak a járdák Fotó: Penovác Károly

Az önkormányzat három éve elfogadott rendelete kiköti, a síkosságmentesítés során konyhasó (nátrium-klorid-tartalmú szerek) használata tilos, ehelyett homokot, darált salakot, hamut, faforgácsot, zeolitot, kőzúzalékot vagy egyéb környezetkímélő anyagot lehet erre a célra használni. A szabályozás szerint a járda felszórására bomló szerves anyag, vagy a burkolatra káros anyag szintén nem alkalmazható.

Amennyiben az ingatlantulajdonos nem tesz eleget a rendeletben előírt kötelezettségének, a polgármester hatósági határozatban kötelezheti erre a szabályszegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!