Hírek

2017.01.12. 21:20

Már osztják az új jegyeket

Pápa - Az új horgászjegyeket január 9-én, hétfőn kezdték el kiadni az egyesületek számára. A 2016-os fogási naplók leadási határideje 2017. február 28-a. Aki ezt nem tartja be, kétezer forint bírságra számíthat. Az állami jegy hatálya mindig a következő esztendő januárjának utolsó napja.

Molnár Sándor

Két éve már, hogy egy okmányuk van a horgászoknak, az állami horgászjegy, ami egyben a fogási napló is. Országosan mintegy 400 ezerre nőtt a horgászok száma. A cél az, hogy az általuk leadott fogási naplóból kinyert adatok végre mutassanak valamit az országos haltárban.

Február 28-án éjfélkor a lezár a SZÁK program, ha ez után kerül be a régi fogási napló, akkor a pecás csak a kétezer forintos bírság megfizetése után tudja kiváltani az újat - tájékoztatott Táncsics Aladár, a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke.

A horgászjegy elején lévő naptárban vezetni kell a horgászatokat. A fogási naplót leadás előtt pontosan összesíteni kell. Ha ez nem történik meg, akkor is jön a büntetés, mert enélkül nem tudnak mit kezdeni az adatokkal.

Táncsics Aladár kiemelte, a gyerekek ingyenes horgászjegyeit is le kell adni. A tapasztalatok szerint erről néha elfeledkeznek a szülők
Fotó: Molnár Sándor

Az állami fogási napló hatálya mindig a következő esztendő január 31-e. A tavalyi, éves balatoni jegy érvényessége szintén január vége, mert a területi jegyek minden Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) érdekeltségű víznél egységesen eddig érvényesek.

- A tavalyi fogási naplókat két helyen lehet leadni. Ott, ahol kiváltották, vagy ahol az újat majd kiváltja a tulajdonosa. Sokan postán küldik be. Ha így tesznek, fontos, hogy ajánlottan adják fel, hogy legyen bizonyíték az elküldésre. A fogási napló utolsó oldala egy elismervény, ami letéphető.

Ha a horgász személyesen viszi be az egyesületéhez, ezt letépik és visszaadják. Ha postán küldi be, mellékeljen válaszborítékot, akkor ezt visszaküldik a címére. Fontos, hogy a gyerekek ingyenes jegyeit is leadják a szülők, mert erről néha elfeledkeznek - figyelmeztetett az elnök.

Az új jegyeket január 9-én, hétfőn kezdték el kiadni az egyesületeknek. Ma is létezik és alkalmazzák azt a szabályt, hogy a horgászjegy vagy fogási napló ingyenes a gyerekeknek, a 70 év felettieknek és a rokkantak egy bizonyos körének, illetve nekik kétszáz forintot kell csak fizetniük.

A horgászjegy kiváltásának feltétele, hogy legyen vizsgája az érdeklődőnek, és legyen egyesületi tag. A Bakony-Balaton Horgász Szövetséghez 40 egyesület tartozik mintegy nyolcezer taggal, akik a szövetség honlapján minden információt megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!