Hírek

2017.03.19. 20:15

Kivetették a földadót: Az elhanyagolt területek után fizetni kell

Paloznak - A településre mindig is jellemző volt a „tiszta ház, rendes udvar” kifejezés, nem véletlenül kapott az elmúlt években több kitüntetést. Még novemberben jelentette be lapunknak Czeglédy Ákos polgármester, hogy a településen bevezetik a földadót.

Szendi Péter

Akkor elég sokan nemtetszésüket fejezték ki. A közösségi hálókon sokan nem értettek egyet az önkormányzat döntésével. Pedig amíg a belterületeken rendezett udvarokat lát az ember, addig a külterületeken vannak elhanyagolt földek. Ezen szeretne változtatni a helyi önkormányzat. A falu első embere kérdésünkre elmondta, hogy azóta csitultak a negatív hangok, többen belátták, hogy igenis szükség van a földadóra. Legelőször a község déli részének földjeire vetik ki az adót, úgy, hogy a művelt területek mentesek lesznek ez alól. A tulajdonosnak hektáronként 200 ezer forintot kell fizetnie, amennyiben nem a művelési ágnak megfelelően használja a területet, vagy nem művelt szőlőültetvénye van. Az önkormányzat az így befolyt összeget a külterületi utak, árkok karbantartására fordítja. Amennyiben a tulajdonos nem fizetné be az adót, akkor az önkormányzat jogosult arra, hogy a területére jelzálogot terheljen.

Czeglédy Ákos polgármester: Paloznakon a külterületi földek nem lesznek beépíthetők, és azokat művelni kell Fotó: Szendi Péter

- Szeretnénk tudatosítani az ingatlan befektetőkkel, hogy a külterületi földek nem lesznek beépíthetők, és azokat meg kell művelni. Nem lehet arra spekulálni, hogy veszek viszonylag olcsón egy külterületet és azt 10-15 évig nem művelem, majd építési telekáron adom tovább. A rendszerváltás után a kárpótlásnak köszönhetően többen hozzájutottak a volt termelőszövetkezet szőlőihöz és egyéb birtokokhoz. Ez nem is lenne baj, ha művelnék ezeket az ingatlanokat, merthogy a tulajdonnal nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is járnak - mondja Czeglédy Ákos polgármester.

Most, hogy megpezsdült az ingatlanpiac, próbálják értékesíteni ezeket a területeket Paloznakon is, azzal az ígérettel, hogy ezek majd beépíthetőek lesznek. - Azonban az önkormányzat és a környékbeli települések sem kívánják bővíteni a beépíthetőséget - szögezte le Czeglédy Ákos polgármester. Ezek a földterületek továbbra is mezőgazdasági célokat szolgálnak. Nem szeretnénk, hogy a falvak összeérjenek egymással. Ezért vetették ki tavaly a külterületi földadót, azzal a szándékkal, hogy a művelésre ösztönözzék a tulajdonosokat.

A Napló novemberi cikke után sokan felkeresték a polgármestert, többen nemtetszésüket fejezték ki az új adónem bevezetése miatt. - Tudták többen is, hogy van Paloznakon telkük, de akadt, akinek 20 éve nem jutott eszébe megnézni. Volt olyan ingatlantulajdonos, akinek mindössze 25 négyzetmétere van és abban a hitben élt, hogy a tulajdonostársa műveli a földjét. De ez sajnos nem így volt, így neki is adót kell fizetni. Ami örvendetes, hogy a cikk után - fejezte be gondolatait Czeglédy Ákos polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!