Hírek

2017.03.10. 08:27

Tóparti építkezések a vizes világbajnokság kapcsán Balatonfüreden

Balatonfüred – Július 15 és 21 között Balatonfüreden tartják az úszó világbajnokság nyíltvizi számait.

Sági Ági

A versenyzők 5, 10 és 25 km-es számokban úsznak majd a Balatonban a Tagore sétány előtti vízfelületen. A világ negyedik legnagyobb sporteseményének tartott világbajnokság balatoni számaira várhatóan több ezren érkeznek majd, a közvetítés révén a sportesemény milliókhoz jut el.

A vizes vb kapcsán több nagyberuházás is elkezdődött a városban. A legjelentősebb a zákonyi utcai parkoló helyére épülő 180 férőhelyes mélygarázs, ami új zöldfelületet is biztosít majd, hiszen a tetején parkot alakítanak ki. Az építkezés a tervek szerint halad, az átadás tervezett időpontja június 30.

A városban elkezdték a wifi hálózat és a közbiztonságot szolgáló kamerarendszer kiépítését is. A vizes világbajnokság hivatalos Internet szolgáltatója az Antenna Hungária állami forrásból építi a városi wifi hálózatot, és a kamerarendszert is a központi költségvetés 35 millió forintos támogatásával bővítik ki.

Fotó: Sági Ági

A városi wifi és kamerarendszer a sportesemény után is a városban marad, a wifi hálózatot bárki elérheti majd. A szükséges optikai kábelek elhelyezése folyamatban van a Tagore sétányon és az alsóváros több pontján a kerékpárutak és járdák alatt, ezért több helyszínen is útfelbontások vannak. A fejlesztés két ütemben valósul meg, április 30-ig az alsóvárosi részeken, május 30-ig pedig a 71-es út fölötti részeken lesznek a kábelfektetések.

Forgalomfejlesztés is várható, a 71-es út és a Jókai Mór utca csomópontjának átépítése a tervezési fázisban tart. Szintén tervezik a Huray utcai piac parkolófelületének felújítását, itt jelenleg is egy 300 férőhelyes parkoló működik. A Tagore sétány előtti mederkotrás is hamarosan kezdődhet, itt már az engedélyezési eljárás folyik. Ezen a részen a 160 centiméteres vízmélységet kell biztosítani és hínármentesítik is a területet.

750 négyzetméteren kerülnek majd mobil stégek a vízre. 200 méter hosszú mobil lelátót létesítenek a sétány mellett a vízre, ennek kétharmad része ülő, egyharmad része állóhelyes lesz. Az úszók egy bójákkal kijelölt pályán úsznak majd, a pálya legtávolabbi pontja a lelátóktól 1000 méterre lesz, de a beúszás közvetlenül a lelátók előtt történik majd. A közeli képekről közvetítés gondoskodik, ezt 3 vízre települt nagy ledfalon lehet majd látni.

Érdemes jegyet venni a versenyszámokra- ezek már most 1500 forintért válthatóak, mert a verseny csak a lelátókról lesz követhető.

A nagy szállásadóknál, a Danubius balatonfüredi szállodáiban és a Hotel Füredben is a nagy szobakapacitás miatt vannak még szabad helyek, a kisebb szállodákban már nincsenek, vagy csak korlátozott számban. Augusztus 10-12 között lesznek a FINA Master Világbajnokság versenyei. Ezen a már visszavonult, de aktív sportemberek versenyeznek. Előrejelzések szerint ez az esemény a júliusihoz hasonló érdeklődés mellett zajlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!