Hírek

2017.03.28. 18:45

Orbán: megállítjuk a migrációs áradatot

Varsó - Orbán Viktor miniszterelnök szerint "közeledünk Európában az ésszerű migrációs politikához és intézkedésekhez".

A kormányfő erről kedden beszélt a visegrádi tagállamok (V4) kormányfői találkozója utáni sajtótájékoztatón, Varsóban. A tanácskozáson több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése, amelyről szólva Orbán Viktor világossá tette: Magyarország minden jogi kiskaput bezárt, és felkészült arra a helyzetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás esetleg csődöt mondana. "Képesek vagyunk bármekkora migrációs áradatot megállítani a magyar-szerb határon" - jelentette ki.

Közölte továbbá, hogy Magyarország megtette az első lépéseket a „migránsbiznisz” felszámolásáért, miután „jó néhány NGO üzleti kérdésnek is tekinti a migránskérdést. Ezért az NGO-k - azaz a nem kormányzati szervezetek - „teljes transzparenciájának a feltételeit is megteremtjük” - tette hozzá. Orbán Viktor miniszterelnök, egyúttal illegitimnek nevezte azokat a véleményeket, amelyek össze akarják kötni a bevándorlás kérdését az uniós pénzekkel. „Ne hagyjuk, hogy megfélemlítsenek bennünket!” - javasolta V4-es kollégáinak.A kedden hatályba lépett megszigorított jogi határzárat firtató újságírói kérdésre azt válaszolta: az új rendelkezések elsősorban az uniós polgárok biztonságát szolgálják, „nemcsak Magyarországot védjük, hanem a hátunk mögött elhelyezkedő országokat” is.

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök mutatja az aláírt Varsói Nyilatkozatot a visegrádi csúcson  MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Úgy fogalmazott: ma az osztrákok és a németek azért alhatnak nyugodtan, mert Magyarország teljesíti a schengeni megállapodásból ráháruló kötelezettségeket. A Magyarországot a szolidaritás hiányával vádoló brüsszeli kritikákat ugyancsak abszurdnak nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország az elmúlt másfél évben „iszonyatos összegeket” költött határvédelemre, és az új határvédelmi kiadásokhoz Brüsszel nem járult hozzá. Így „ma az osztrák és német polgárok biztonságát a magyar adófizetők fizetik meg” - fogalmazott.A múlt heti római EU-csúcsról Orbán Viktor azt mondta: a V4-ek látványosan bemutathatták, hogy komoly közös álláspontjuk van a kontinens jövőjéről. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a V4-ek már nem a kérelmezők pozíciójában vannak, a gazdasági számok ugyanis világosan mutatják: Európa legdinamikusabban fejlődő térségéről van szó, amely nem elvesz, hanem hozzátesz az unió erejéhez, amely nélkül nem is lenne gazdasági növekedés - vagy csak nagyon szerény - az EU-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!