Hírek

2017.04.07. 11:35

Látott már rovarhotelt? Halimbán még az is van

Halimba - Négy évvel a bauxitbánya bezárását követően a nyugalmi karsztvíz szintje már 147 méterrel van magasabban, mint a bányászat idején, ezzel együtt emelkedik a talajvíz szintje is.

Tisler Anna

Halimbán a kutakban már van víz, ennek örülnek a lakók, az emelkedő talajvíz pedig a község határában álló házak tulajdonosainak okoz gondot. Egy helyi lakos, Tóth Lajos felajánlotta az önkormányzatnak, hogy saját költségén és gépeivel kitisztítja az árkokat, hogy a víz a Kígyós patakba tudjon folyni. Az 1200 lakosú község a bánya tulajdonosai által fizetett iparűzési adó hiányát megérzi. Azok, akik a bányászat megszűnésekor munkanélküliekké váltak, már megtalálták a helyüket a munkaerőpiacon. A közlekedés is jó, Tóbel János polgármester megszámolta, hogy hétköznapokon 36 autóbusz áll meg a községben. A munkába járás vidékre is megoldott. Az önkormányzat is teremt munkahelyeket. Pályázatot nyújtottak be önálló bölcsődei csoport létrehozására, mivel a szolgáltatásra van igény a községben. Jelenleg az óvodának van bölcsődei csoportja, ahol kétéves kortól fogadják a gyerekeket. Ha nyer a pályázatuk, akkor a mostani öt helyett szeptembertől 12 gyereket fogadnak, valamint gondozót is vesznek még fel. A településen él olyan szakképzett személy, aki megfelel a feltételeknek. A pályázat keretében az óvoda tornaszobát kapna. Az Ora et labora térségi turisztikai pályázat folytatására szintén pályázatot nyújtottak be Ajkával és Magyarpolánnyal együtt. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések pályázatán a lakosságszám arányában 20 millió forint támogatást kaptak. Az összegből a ravatalozó épületét újítják fel, az északi homlokzaton 72 urnafülkét is kialakítanak. A ravatalozó tornyába egy lélekharang is kerül, azt Gombos Miklós harangöntő mester készíti.

Imre Zsuzsanna kertészmérnök a rovarhotelt mutatja

Halimbát egykor a bányászatáról ismerték országszerte, ma már mint gyógynövénytermesztő helyet tartják számon. A Dr. Szalai Miklós-emlékházat egyre többen látogatják. A gyógynövényes papként ismert esperes egykori lakóhelye ma múzeum, az udvarán gyógynövénytermesztés és biokertészkedés folyik. Nemrég állították fel a rovarhotelt, ahol a növényvilág számára hasznos rovarok találnak búvóhelyet. A rovarhotelbe cserepeket is tettek, amelyeket a nap felmelegít, éjszaka kiadja magából a meleget, így a rovarok számára kedvezőbb hőmérsékletet biztosít. Fóliasátrakat is felállítanak, amelyekben a helyi óvoda konyhájára termelnek paradicsomot és paprikát. Nevelnek egy cseresznyefát is, amelyiket a nagycsoportosok a ballagásukon ültetnek el az intézmény udvarán. Azt hagyják az utánuk következőknek emlékül, valamint ha termőre fordul, biztosítja az akkori óvodások vitaminszükségletét. A kertet a helyi óvodások csoportosan is látogatják, a nagyok a rovarhotel berendezésében is segítettek.

- A község benevezett a Legszebb konyhakert országos versenybe, az idén épp a rovarbarát kerteket díjazzák - tette hozzá Kovácsné Véber Eszter alpolgármester, aki hivatása szerint biológiatanár. - Itt ültettük el a növényi diverzitás központtól kapott őshonos gyümölcsfákat. Olyan fák is élnek a kertben, amelyikhez az oltó-anyagot az őshonos öreg halimbai fákból nyerték.

Kovácsné Véber Eszter alpolgármester

A kertet tavasszal és ősszel a tanulmányi kiránduláson levő osztályok keresik fel, nyáron a táborozókat fogadják. A kertben, a ház mellett kemencét építettek, ahol a látogatóknak langallót sütnek, a helybeli hátrányos helyzetű családokat és az érdeklődőket pedig kenyeret sütni tanítják.

Az érdeklődők a bányászati múzeumot is felkeresik, és megnézik a falu központjában egy park közepén álló művelődési házat, amely már messziről felkelti az arra járók figyelmét. Az elöl oszlopokkal díszített fehér épület egykor kastély volt. A Perlaky-kúriaként ismert házat később a Csorba család vásárolta meg, majd államosították azt.

Lukács Zsanett intézményvezető elmondta, a tágas épület kihasznált, klubok, foglalkozások vannak, minden korosztály szívesen veszi igénybe a szolgáltatásokat, ők pedig kérik a visszajelzést, hogy mi tetszett, és mire volna igény a lakosság részéről. Most húsvétra készülnek, már tojásfa jelzi az ünnep közeledtét a ház előterében. A tojások egy részét szalvétatechnikával díszítették, de akasztottak az ágakra textilből készült darabokat is.

Lukács Zsanett és Tóbel János a művelődési ház tojásfájánál Fotó: Tisler Anna

Az ünnep előtt, hatodikán Mráz Attila helyi lakos jóvoltából nyuszisimogatásra várják a gyerekeket, 15-én az intézmény munkatársai a fiataloknak kézműves foglalkozást tartanak.

A költészet napja alkalmából az iskolásoknak szavalóversenyt szerveznek, a nevezőktől egy természettel kapcsolatos magyar vers előadását várják.

A tavaszi szünet utolsó napjára a művelődési ház és a Gyermekjóléti és Védőnői Szolgálat budapesti kirándulást szervez negyediktől nyolcadik osztályosoknak. A kirándulók a Hadtörténeti Múzeumot, a Mátyás-templomot, a Sándor-palotát, valamint a Láthatatlan kiállítást tekintik meg.

Működik a baba-mama klub, ahova sokan járnak. A kicsinyek a közös játékban szokják a közösséget, az anyukák pedig kikapcsolódnak.

Családi egészségnapot tartanak 29-én mozgással, testápolási tanácsokkal, gyógynövény-ismertető foglalkozással, táplálkozási és kisgyermeknevelési tanácsadással.

A lakosok egymásnak is segítenek. Az Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület április 19-től 21-ig gyűjti össze a helybeliek használt, de még ép és divatos ruha-, cipőfelajánlásait, majd szombaton, 22-én kiosztja a művelődési házban. Évente kétszer tartanak ilyen akciót, mindig sokan adnak és visznek haza is. Sokan felajánlják gyermekük megunt, már nem használt játékait, amelyeknek a kisebbek örülnek igazán.

Az óvodában a játék és a fejlesztés mellett tehetséggondozás is folyik, tudtuk meg Kovács Attiláné intézményvezetőtől. Öt tehetségpont is működik. Két évig az óvónők figyelik a gyermekek képességeit, majd nagycsoportban a jól teljesítőket a tánc, a zene, a rajz, a báb vagy az elmetorna tehetségpontba sorolják, van, aki több csoportba is kerül. A nevelési év végén, ballagáskor mindenki oklevelet kap, hogy elvégezte a programot, így az iskolában a leendő tanító már tudja, hogyan folytassa a fejlesztést. A kicsinyek szeretik a kutyaterápiát, a lemaradókat pedig szakemberek fejlesztik. Az óvodások az intézményben megkapják az alapozó terápiát, akinek szüksége van rá, a logopédiai és a gyógypedagógiai vagy fejlesztő pedagógiai foglalkozást. Minden évben a középső csoportosok gondozzák az udvaron a gyógynövényes kertet, amellyel beneveznek a Legszebb konyhakert mozgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!