Hírek

2017.04.15. 13:30

Tűzoltás és szelektív gyűjtés a vetélkedőn

Tapolca - Idén tizenkettedik alkalommal adott helyet a diákok katasztrófavédelmi vetélkedőjének a Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferencz Tagintézménye. Bebizonyosodott, hogy minden tanulónak kötelezően tanulnia kellene újraélesztést és alapvető elsősegélynyújtást.

Smidhoffer Eszter

– A felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedő kirendeltségi szintű fordulóján azok az általános-, és középiskolások vehettek részt, akik az internetes fordulóban kiemelkedően szerepeltek. A jelentkezők egy negyede mérhette itt össze tudását – mondta a verseny megnyitóján Horváth András, tűzoltó, alezredes, tapolcai katasztrófavédelmi megbízott.

A diákok a feladatok során olyan ismeretekről adhatnak számot, amelyeket a hétköznapokban is tudnak kamatoztatni. Mint az már bebizonyosodott, az ügyesebbek nem esnek pánikba, ha a közelükben történik valami baleset, hanem higgadtak maradnak és szólnak a legközelebbi felnőttnek vagy az illetékes hatóságnak.

A diákoknak tálcatüzet is kellett oltaniuk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A versenyre továbbjutott tizennégy csapat Tapolcáról a Bárdos Lajos Kazinczy Tagintézményéből, Révfülöpről, Káptalanfáról, Ajkáról a Szent Györgyi Albert-, Bánki Donát Szakközépiskolából és a tapolcai Batsányi gimnáziumból érkezett. A versenyzők nagy izgalommal, lelkesedéssel néztek szembe a feladatokkal, amiket időre kellett végrehajtani. A csapatok vegyesen tevődtek össze. Összesen tizenöt feladattal kellett megbirkózniuk a diákoknak, amelyeknél nagy szerepet kapott a csapatjáték és pontosság. Először egy puttonyt kellett megtölteniük vízzel, majd egy több méter távolságra lévő vödörbe fecskendezni azt. Ezután a diákoknak tűzoltó tömlővel kellett megformázniuk a katasztrófavédelem nemzetközi jelét, a körben ábrázolt háromszöget.

A poroltó segítségével tüzet oltottak, majd egy másik feladatnál el kellett dönteniük, hogy mit tennének egy túlélő csomagba. A feladványok között volt még nyúlgát építés, vak vezet világtalant játék, ahol az egyik diák egy gázmaszkban társa segítségével ment végi egy labirintuson. Az elsősegélynyújtásnál főleg a stabil oldal rögzítést mutatták be a gyerekek, alapvezeték szerelésnél a tömlő részeit illesztették össze. A szelektív hulladékgyűjtést egy sítalp használatával oldották meg a csapatok, míg egy másik feladatnál mocsárjárásban ügyeskedtek. A leggyorsabban a kirakóssal végeztek, a veszélyes anyagok nemzetközi jelét kellett kirakniuk. Az aktív feladványokat jobban kedvelték a fiatalok, de szépen megoldották az írásbeli teszteket, activity-ket is.

Ügyeskedtek a vízszivattyúzás terén is az ajkai diákok

A versenyzők bebizonyították, hogy otthon vannak a polgári védelem, tűzvédelem, környezetbiztonság, iparbiztonság és elsősegélynyújtás terén. Az általános iskolások közül első helyen végzett a tapolcai Kazinczy Ferenc tagintézmény Lánglovagok csapata, második szintén kazinczys csapat, a Csalafinta Csigák lett, míg a harmadik helyet a révfülöpi Krízis Központ nyerte el.

A középiskolai korosztályból a legbelevalóbbak az ajkai Szent-Györgyi Albertes Védelmezők csapatának tagjai voltak, a másodikak szintén ajkaiak, a Szent-Györgyi suli Sugárcső csapata, harmadikak pedig a tapolcai Batsányi gimisek lettek. A versenyről három csapat mehet a megyei döntőre, onnan egy jut be az országos megmérettetésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!