Hírek

2017.05.04. 10:34

Szent Flóriánra emlékeztek Pápán

Pápa - Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékeztek a pápai lánglovagok. A jeles napon átadták az állomány új gépjárműfecskendőjét, illetve a magasból mentő gépjárművét.

Polgár Bettina

A Himnusz hangjaival kezdődött a megemlékezés a pápai Szent Flórián-szobornál, ahol Áldozó Tamás, a város polgármestere, majd Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a pápai tűzoltóknak helytállásukért, külön kiemelve Nagy László tűzoltó törzsőrmestert, aki a Veszprém megyei ünnepélyes állománygyűlés alkalmával az Év Pápai Tűzoltója címet kapta. – Jó tudni, érezni azt, hogy ebben a térségben van egy olyan csapat, amelynek a tagjaira mindig számíthatunk, köszönjük szépen! – szólt Áldozó Tamás a pápai tűzoltóság állományához.

Dányi Béla rámutatott, immár 26 éve ünnepeljük a tűzoltókat május negyedikén, Szent Flóriánnak, a tűz katonájának, a tűzoltók védőszentjének napján. – Nagy öröm volt számomra, amikor április 28-án a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán átadott 14 új Rába-Heros Aquadux-X 4000-es gépjárműfecskendőkből egy Veszprém megyébe került, akárcsak az egyetlen átadott 32 méteres mentési magasságú Iveco-Magirus magasból mentő szer. Ezáltal sikerült Veszprém megye, és elsősorban Pápa térségének mentő-tűzvédelmét erősíteni, gazdagítani – hangsúlyozta.

– Ránézve ezekre az új szerekre olyan érzésem támad, mintha az ünnepelt ajándékot kapott volna. De ez nem ajándék, hiszen önök tudják a legjobban, ez a munkaeszközünk, amellyel eskünkben és szlogenünkben vállalt kötelezettségünknek igyekszünk maradéktalanul, legjobb tudásunk szerint eleget tenni – fogalmazott a tűzoltó dandártábornok.

Mint mondta, nagy szükség volt már erre a két eszközre. – Az új gépjárműfecskendő egy 1998-ban rendszerbe állított fecskendőt fog leváltani, a magasból mentő pedig a tavalyi évben leselejtezett 1972-es gyártású létraszert helyettesíti. A hazai fejlesztésű gépjárműfecskendő nemcsak a tűzoltást, hanem a műszaki mentési feladatokat is jól szolgálja majd, és biztosítja a beavatkozások hatékony végrehajtását. A magasból mentő gépjármű pedig a magasban lévő épületekben keletkező tüzek oltásakor, életmentésekkor igen jól alkalmazható technikai eszköz. Kívánom, hogy ezt elsősorban képzés-felkészítések alkalmával használják, ugyanakkor elvárom, hogy ha szükség lesz rá, akkor legjobb tudásuk szerint, nagy felkészültséggel alkalmazzák a beavatkozásokkor, az emberi élet és anyagi javak védelme, mentése érdekében – emelte ki Dányi Béla.

A tűzoltó dandártábornok átadta Pápa városnak, illetve a járás lakosságának az új gépjárműveket, melyeket a történelmi egyházak képviselői megáldottak. – Használják ezeket a szereket a köz, a személyek és a vagyon védelme érdekében. A Jóisten vigyázzon magukra, hogy egészségben, hittel és meggyőződéssel szolgálják a várost! – fogalmazott Pápa polgármestere. A Szent Flórián-napi ünnepség koszorúzással, majd a Szózattal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!