Hírek

2017.07.27. 15:45

Lakásmaffia áldozata lett Éva? Húsz éve vár a pénzére az idős asszony

Becsaptak, kihasználták, hogy megbíztam másokban és segíteni akartam egy szorult helyzetben levő családnak, kiforgattak, földönfutó lettem, albérletbe kényszerültem, sorolja könnyezve az őt ért csapásokat Schönfelder Józsefné.

Kovács Erika

- Építsünk erre a házra egy emeletet - ezt javasolta egy régi német barátunk még 1994-ben - kezdi történetét Éva, az idős asszony.

A német férfi pénzt is adott neki és férjének a munkálatokhoz, a házaspárnak ugyanis nem volt tőkéje a bővítéshez. A kölcsönről a felek aláírásával papír is készült, ami arról szólt, hogy a pénzt kamat nélkül, öt éven belül kell visszafizetni.

- Nemsokára beteg lett a férjem, és sajnos meg is halt - folytatja az asszony, hozzátéve, ekkor kezdődött pokoli története, kálváriája.

Közben német barátjuknak is meghalt a felesége, és a férfi javasolta az asszonynak, adja el a házat. Ebbe Éva beleegyezett, és meghirdette az ingatlant.

Néhány hónap múlva érdeklődött egy Békéscsaba mellett élő család, akik el is jöttek megnézni az épületet, ami nagyon megtetszett nekik. Mondták, banki segítséggel megveszik, erről a felek meg is egyeztek, valamint a 28,5 millió forint vételárban.

- Évek teltek el, nem kaptam a házaspártól pénzt - mondja Éva, hozzáfűzve, német barátjuk kérte vissza a kölcsönbe adott kétmillió forintját, amit Éva azonnal nem tudott visszaadni neki. Az asszony közölte vele, összegyűjti a pénzt, de ebbe a német férfi nem egyezett bele, és jelzálogot tetetett az ingatlanra.

Közben Éva a családnak engedélyezte, hogy odaköltözzön hozzá, amire a szülők kisgyermekükre hivatkozva rávették a jószívű asszonyt, akit azzal is hitegettek, hogy folyamatban van a banki ügyintézés, nemsokára meglesz a szükséges pénzösszeg és megveszik a házat.

Mindeközben a családból a nő azt mondta Évának, van egy gyulai ismerőse, aki kifizeti neki a kétmillió forintot, hogy azt odaadhassa a német férfinek. Ez a gyulai illető egy napon eljött megnézni a balatonfűzfői házat, majd közölte, odaadja a pénzt. Ezután a nő elhívta magával Évát Gyulára, ahol a nő, a gyulai férfi, aki már járt Évánál, egy presszóban tárgyaltak, ahová Évát nem hívták meg. Mondták neki, később kapja meg a pénzt. Eközben a német férfi kérte a végrehajtást a fűzfői ingatlanra.

Az ügy bíróságra került, ahol Éva közölte, hajlandó kifizetni a kétmillió forintot, mert továbbra is abban bízott, hogy el tudja adni a házat, és abból kifizeti a kölcsönt. Az asszony később, a végrehajtónál tudta meg, német barátjuk ügyvédje által már kamatokat is követelt a kétmilliós kölcsönért, összesen már 6,3 millió forintot.

A nő aztán újabb megbeszélésre hívta Évát Gyulára, aki még akkor is abban bízott, segítenek rajta. Éva egy gyulai ügyvédi irodában három gyulai férfivel és a fiatal nővel ült egy asztalnál, amikor elétettek egy adásvételi szerződést, és közölték vele, eladták a balatonfűzfői házat 23 millió forintért!

- Nem akartam hinni a fülemnek, mert én senkinek nem adtam el a házat, nem írtam alá semmit, közben az összes adatom szerepelt a papírokon. Azt később tudtam meg, hogy a nő ellophatta az adataimat. Közben mondtam a nőnek, akiben akkor még mindig bíztam, hogy én nekik akarom eladni a házat, nem másnak, erre a nő azt mondta nekem: hagyja, Éva néni, ne törődjön vele, ez nem számít, ha megkapjuk a kölcsönt a banktól, akkor visszafizetjük a pénzt és miénk lesz a ház, akkor majd eltakarodnak a gyulaiak - idézi fel a történteket az idős asszony. Éva azt mondja, nem tudja, hogy abban a sokkos állapotban aláírta-e a papírt, vagy aláhamisították-e a nevét, nagyon meg volt rémülve, ijedve, azt sem tudta, mi történik vele!

Aztán nemsokára egy balatonfüredi földhivatali levélből megtudta, a házra tulajdon-
jogot tettek a három gyulai férfi nevére. Erre Éva azonnal hívta az egyik gyulai férfit, aki közölte vele, hogy nem tudja, miről beszél, egy borítékban odaadtak neki 23 millió forintot.

- Természetesen ez nem volt igaz! - sír Éva, aki akkor a rendőrségen feljelentést tett az esetről, látta, kelepcébe csalták. Az asszony utal rá, azóta ügye Gyulára került, az ottani rendőrség bűncselekmény alapos gyanújával átadta az esetet a gyulai ügyészségnek, ahol nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat, és azt jelezték neki, peres úton folytathatja keresetét.

Éva beszél arról is, hogy Balatonfűzfőn az egyik gyulai férfi egy kigyúrt másikkal és egy ügyvéddel együtt többször is meglátogatta, a fiatal pár a kisgyerekkel együtt akkor még ott lakott nála. Az asszony azt mondta, 2008-ban végül kilakoltatták. A végrehajtótól haladékot kért, de hiába. Felidézi: jött délelőtt a végrehajtó, meg az egyik gyulai férfi a kigyúrt emberrel együtt, és négy órára ki kellett költöznie. A házaspár már korábban elköltözött tőle. Éva az önkormányzattól kapott átmeneti szállásra menekült, jelenleg egy budapesti rokonánál él. Egészsége mára teljesen megromlott, súlyos szívpanaszai lettek, eleinte még vállalt idősgondozást, de már nem képes erre, hatvanezer forint nyugdíja van.

- Az évek a kétségbeesés, a kiútkeresés, a bíróság, a hivatalok, az ügyiratok borzalmas útvesztőjében telnek - fogalmaz Éva.

- Történetemből remélhetőleg okulnak mások, a hozzám hasonló hiszékeny emberek.

Azt mondja, bíróságon szeretné bizonyítani igazát, és hogy végre alkalmazzanak nála hazugságvizsgálót, amit éveken át hiába kért, mert akkor végre beigazolódik, egy fillért sem kapott senkitől. Ha lenne pénze, akkor nem így élne, ahogy jelenleg. Éva mindössze annyi pénzt szeretne imádott otthonukból, amiből férje és fia sírját megcsináltatná. - A fiam néhány éve közlekedési balesetben meghalt - zokog az idős asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!