Hírek

2017.07.19. 16:32

Összetartozunk: Malomsok, Ganna és Alsóörs a díjazott

Veszprém – Három település elöljárói vehettek át díjat a Pannon Lapok Társasága és a Napló által meghirdetett Összetartozunk pályázat ünnepélyes díjátadóján szerdán.

Marton Attila

A megye kisközösségeinek hirdettünk pályázatot májusban: azokat a legjobb közösségi pillanatokat és legkifejezőbb képeket vártuk, amelyek hűen tükrözik a közösségi összetartozást, a falusi élet meghatározó napjait. A Napló kiemelten fontos feladatának tartja a kistelepülések közösségeinek erősítését, a falvak életformájának bemutatását. A felhívásra beküldött anyagokat a Napló hasábjain és a veol.hu-n is találkozhattak olvasóink. A pályázatra tizenhárom település nevezett, a megadott határidőig 1650 szelvény érkezett be a Pannon Lapok Társaságához (PLT), online felületünkön pedig 3757-en szavaztak. Az ünnepélyes díjátadót kedden tartottuk, amelyre megyei közéleti személyiségek és a kistelepülések polgármesterei mellett a Napló civil tudósítóit is meghívtuk, akik gyakran írnak a legkisebb községek mindennapjairól.

Fotó: Balogh Ákos

Néző László, a Napló főszerkesztője arról beszélt, az ország nem csupán a fővárosból és a nagyvárosokból áll, hanem a rengeteg kistelepülésből. Hangsúlyozta, az igazi Magyarország vidéken van, ezért az Összetartozunk kampány célja is az volt, hogy a hétköznapokban kevesebb figyelmet kapó kistelepüléseket bemutassuk az olvasóknak. Váci Mihállyal szólva arról beszélt, a „másik, híreken túli Magyarország" csak vidéken ismerhető meg. A főszerkesztő kiemelte, az emberek bíznak az ország jövőjében, a kampánnyal igyekeztünk ezt is a közvélemény elé tárni.

Fotó: Balogh Ákos

Kázmér Judit, a PLT ügyvezető igazgatója arról beszélt, a kiadó hitvallása, hogy a megyei lapoknak szervesen kapcsolódniuk kell a megye életéhez. Hozzátette, e misszióhoz több közösségteremtő kezdeményezés tartozott az elmúlt két és fél évtizedben, és most ebbe a sorba illik bele az Összetartozunk kampány. Az ügyvezető igazgató elmondta, a megyei napilapok erénye az országos kiadványokkal szemben, hogy az olvasók viszontláthatják életüket és magukat is az újságban. Megjegyezte, a kiadó legnagyobb létszámú civil tudósítói hálózata Veszprém megyében működik.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke felajánlotta, jövőre részt vennének a kampány népszerűsítésében, valamint a beérkezett pályaműveket a Megyeháza Szent István terme előtti aulájában állítanák ki. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő arról beszélt, az összetartozás érzése a hagyományok ápolásában és a település céljainak elérésében is segíti a lakókat.

Fotó: Balogh Ákos

Az ünnepélyes eseményen három elismerést vehettek át a települések képviselői. A pályázat fődíját az 513 lelkes Malomsok nyerte el. A település egymillió forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodott, amelyet például közösségi tér építésére, felszerelésre, rendezvénykellékekre és catering-támogatásra használhatnak fel. Emellett ötven profi fotót készít a Napló fotósa a településről. Az elismerést Fintáné Dóra Mária polgármester vette át Kázmér Judittól.

A településvezető kérdésünkre elmondta, a nyereményt egy hagyományőrző rendezvény létrehozására szeretnék fordítani, valamint köszönetet mondott a kampányban Malomsokra szavazóknak. A település a tavaly megrendezett Egyszer volt, hol nem volt lakodalom nevű programmal nevezett, amelyen a helyiek korhű ruhákba öltözve, régi lakodalmas étkeket, szokásokat, táncokat, énekeket felidézve mutatták be a lassan feledésbe merülő régi idők lakodalmát.

A legtöbb online szavazat Ganna kapta, a település a falu rendezvényeit mutatta be pályázatában. A 276 lakosú község nyereménye, hogy a településről fotósaink harminc, professzionális képet készítenek el. Az elismerést Nagy Ottó polgármester vette át.

A Napló szerkesztőségének különdíjat a falu közösségi életét bemutató pályázattal induló Alsóörs nyerte el, a település minden háztartásának PLT-receptkönyvet juttatunk el. A díjat Hebling Zsolt polgármester vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!