Hírek

2017.08.29. 05:35

Finom sajtok, szép porta - Az ország legszebbjei közé került a Tekeresvölgyi Manufaktúra

NEMESVÁMOS Az Év Agrárembere-díj szervezői idén meghirdették a Magyarország legszebb birtoka versenyt is, hat kategóriában. A nemesvámosi Tekeresvölgyi Manufaktúrát a kistermelői családi birtokok között beválasztották a legszebb háromba.

Molnár Sándor

A díj szervezői fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság felemelkedését, különös tekintettel az agrárszakmai, technikai szempontokra. Egy szemrevaló és praktikus birtok nemcsak a tulajdonosai, hanem a tulajdonos partnerei számára is tetszetős és hasznos lehet. Társadalmi szerepe abban áll, hogy a szép, technikailag jól felszerelt és praktikus gazdaság egy külföldi vagy hazai látogató számára a hazai mezőgazdaságról mutat jó képet. Ezzel is hírét viszi hazánk mezőgazdaságának, belföldön és külföldön egyaránt, javítja az arról kialakított képet - vallják a verseny meghirdetői.

A nemesvámosi családi birtokon, amely korábban lovarda volt, kilenc éve foglalkoznak sajtkészítéssel, 35 magyar tarka tehenet is tartanak és havi tízezer liter tejet dolgoznak fel.

Kovács Zsófia, a Tekeresvölgyi Manufaktúra egyik tulajdonosa elmeséli, hogy a versenyre nem ők jelentkeztek, hanem mások ajánlásával kerültek be a szavazásba. A 18 fős szakmai zsűri kategóriánként három jelöltet választott ki, akiket aztán a nagy létszámú bíráló csapat személyesen is meglátogatott. Nagyon sok munka, idő és energia van a siker mögött, hogy bekerültek a legszebb három kistermelői birtok közé.

- A családból hárman dolgozunk a műhelyben, nekünk és az alkalmazottaknak is állandó elfoglaltságot jelent a birtok. Így, hogy mi tartjuk az állatokat, még nehezítünk a helyzetünkön, de a jó tej érdekében vállalni kell reggeltől estig, hétvégén és ünnepnapokon is a folyamatos szolgálatot - vallja a fiatal ügyvezető, aki elmondja még, hogy nagyon fontos számukra, hogy a környezetüket is rendben tartsák, és a versennyel kapcsolatban már most nagyon sokan gratuláltak a családnak.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere szerint mindenképpen pozitív, hogy egy helyi kistermelő családi gazdálkodó bekerült az ország három legszebb birtoka közé.

- Viszi a hírünket, hogy itt, Nemesvámoson milyen kézműves termelők vannak, akiknek nemcsak a termékeik finomak, hanem még a portájukra is nagyon odafigyelnek, és szép, igényes környezetben végzik a tevékenységüket. Jómagam is támogatok minden őstermelő tevékenységet, és úgy látszik, ez kifizetődik. Kovács Csabáék ízletes sajtokat készítenek, mindig figyelnek a megújulásra, az innovációra, és a fiatal generáció, Kovács Zsófi továbbviszi, amit az édesapja elkezdett - fogalmazott a polgármester.

A Magyarország legszebb birtoka verseny végeredményét szeptember közepén hirdetik ki egy gálaest keretében. A hat kategória nyertese ezt a címet időkorlát nélkül használhatja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!