Hírek

2017.08.05. 12:45

Őszre megújul a berhidai óvoda épülete

A 2015-ben az adósságkonszolidációban nem részesült települések számára kiírt pályázaton 181 millió forintot nyertünk el, ebből 150 millió forintért utat, járdát korszerűsítettünk, illetve építettünk, a fennmaradó összeget pedig a berhidai Süni Óvoda tetőszerkezetének felújítására szántuk - számolt be Pergő Margit polgármester az óvodafelújítás részleteiről.

Leitner Vera

Az óvoda az útfelújításokhoz képest eleve egy nagyobb lélegzetvételű beruházásnak indult, hiszen egy földszintes, régi épületről van szó, amelyre régen vélhetően nem fordítottak kellő gondot, véli a polgármester. Az idén nyáron megvalósult tetőszerkezet-csere az utolsó simítások közé tartozik, mivel már 4-5 éve zajlik a százhatvan fős óvodaépület hőszigetelésének, nyílászáróinak cseréje.

- Az első években sorra fedeztük fel a hibákat, mivel nem volt meg az a víz-, illetve hőszigetelés, amit az épület kapcsán feltételeztünk, ezért most új villamos vezetékek, csövek, szigetelés, új vizes-blokkok kerülnek az óvodába, amelyre idén új tető is került.

Az alapvető probléma az volt, hogy a tetőszerkezetet teljesen ki kellett cserélni, mivel pala borította, ami manapság veszélyes hulladéknak minősül. Ám a szerkezet acélból készült, s ez elrozsdásodott, így az egész tetőt le kellett emelni, s az új szerkezetet újracserepezni. A felújításnak ez a fázisa sikeresen elkészült.

Szeptember közepére valamennyi munkálattal végeznek az óvodában
Fotó: Nagy Lajos

- A vizesblokkokat augusztus végéig kell befejeznie a kivitelezőnek, utána az új szigetelésű foglalkoztatószobákat is átadhatjuk. Az óvoda számára ez egy nehéz időszak. Jelenleg három csoportszoba és a tornaterem használható az intézményben, plusz még van két tanterem a felújítás alatt álló épülettől száz méterre található iskolában, amely jelenleg ugyancsak óvodai foglalkozások helyszíneként funkcionál. Szeptembertől, ha szükséges, ez a két tanterem továbbra is az óvoda rendelkezésére fog állni - emelte ki Pergő Margit, aki hozzátette, szeptember közepére valamennyi munkálattal végeznek. - Tisztelet és köszönet az óvoda összes dolgozójának, hogy ezt a nyarat így vitték végig, ez nekik sem kényelmes, sok szervezéssel jár.

A polgármester asszony úgy véli, fejleszteni úgy érdemes, ha egy város megbízhatóan, évről évre, jól átgondolt tervek alapján tud előrehaladni, s ehhez nem csak külső segítségre támaszkodik.

- Hatezres településként igenis fel kell készülnünk arra, hogy saját erőből is meg kell tudnunk oldani dolgokat, s nem várhatunk mindig arra, hogy majd pályázaton mindent megkapunk. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Reméljük, hogy ennek előbb-utóbb meglesz a gyümölcse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!