Hírek

2015.08.22. 15:46

A barátság finnül is működik

Tapolca - Egy barátság attól mélyül el, ha a felek nagyrabecsülésüket is kifejezik, a másik sikerét a sajátjukként élik meg. Ez a mi részünkről a barátság fogadása, a Finnországban látottak itteni alkalmazása.

Tóth B. Zsuzsa

A finn vendégek műsorukban Lempäälä történetét is felelevenítették. A képen ez egykori kereskedő alakját megidéző Jouko Huurne látható

Minderről Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere beszélt a város és finnországi testvértelepülése, Lempäälä kapcsolatának 25 éves fennállása ünnepén.

- Ugyan több ezer kilométernyire élünk egymástól, mégis, finnországi barátainkkal beszélgetve úgy érzem, sokkal több közös van bennünk, mint ahogy azt a távolság indokolná. Ahhoz, hogy két közösség között barátság alakuljon ki, közös élmények, alapok kellenek, amelyekről el lehet indulni. A két nép elmúlt száz évét nézve láthatunk szenvedéstörténeteket is. Finn barátaink ez elmúlt száz évben érték el azt, ami Finnországot az erős nemzetek sorába emeli. Finnországban emlékeznek még rá, hogy a magyarok az életüket adták a finn népért. Biztos vagyok benne, hogy ez most is így lenne, ha nekik kellene ide jönni, akkor is. Azonban inkább egymás megismerése aktuális napjainkban. Láthatjuk, hogy a barátság és a szeretet finnül is működik. Ha ez így volt egykor két nép között, akkor így van ma is két csoport között. Ha a kultúrát egy összekötő kapocsnak tekintjük, akkor jóval több ez annál, hiszen már negyedszázada látogatjuk egymást kölcsönösen. Felemelő, hogy az ünnepi napokra megérkezett a finn küldöttség és műsorával emeli az ünnep fényét, mélyíti a két város közti barátságot – mondta a polgármester. Megköszönte elődei munkáját, amelyet azért végeztek, hogy a két város kapcsolata fennmaradjon.

Az ünnepségen Sipkovics Zita csángó népdalcsokrot adott elő, majd a lempääläi finn-magyar egyesület csoportjának tagjai Lempäälä történetéről adtak rövid műsort. Az ünnepséget a lempääläi Pyhän Birgitan Laulajat kórus előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!