Hírek

2013.07.11. 16:16

A közös alkotás öröme a pápai szabadegyetemen

Pápa – A megye rajztanárainak nyári szabadegyetemeként indult, a későbbi években bárki, aki a művészet iránt affinitást érez, csatlakozhatott az alkotótáborhoz.

Nagy Imre

A Borbély Lajos művésztanár által megálmodott közös együttlét idén már tizenkettedik alkalommal valósult meg. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett szabadegyetem tevékenysége szigorú szabályok szerint zajlik. Az utóbbi években – hála Nagytevel önkormányzatának és egy pápai vállalkozónak – néhány bentlakásos nappal indul, majd az alkotók Pápán, a Somogyi galériában folytatják a munkát.

Itt délelőttönként aktrajzolás folyik, délután pedig a város különböző pontjain állítják fel festőállványaikat, hogy megörökítsék a település szépségeit. Munkájukat korrektorok: festőművészek irányításával és segítségével végzik. Az utolsó napon az alkotótáborban készült legjobb művekből kiállítást rendeznek. Az elmúlt vasárnap ennek megnyitására gyülekeztek a galériában a tábor résztvevői, hozzátartozóik és a művészetet pártoló érdeklődők.

A zárókiállítást Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg, kiemelve az együttlét családias hangulatát (Fotó: Nagy Imre)

A tábor szellemiségéről, hangulatáról, az alkotás folyamatáról – megnyitva a kiállítást – Kerpel Péter, a református gimnázium művésztanára beszélt. Elismeréssel szólt Borbély Lajos szervező munkájáról, és felidézte mindazokat a művészeket, akik iskolát teremtve a városban, megalapozták a pezsgő képzőművészeti életet. Beszédében kiemelte a közös alkotás örömét, a segítőkész korrektorok munkáját, a családias légkört, a tábort jellemző bensőséges hangulatot.

– Sokan azért jönnek vissza évek óta, mert pontosan erre vágynak. Erre a segítségre, a szeretetre, az odafigyelésre, az összekapaszkodásra, amire nagy szükség van a mai világban – fogalmazott a művésztanár, aki abbéli reményének is hangot adott, hogy a város vezetői eredeti funkciójában hagyják meg a képzőművészet központjául szolgáló Somogyi Galériát.

A tábor utolsó napjaiban dr. Tóth Gábor Sándor és felesége is részt vett a munkában. A. Tóth Sándor festő- és bábművész fia elismeréssel szólt a kezdeményezésről, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik lehetővé tették az alkotótábor megrendezését. A színes, szívet gyönyörködtető tárlat a hónap végéig látható a galéria nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!