Hírek

2016.03.17. 17:52

A kritikák ellenére is köszönettel tartozik az ország a Veszprémi Törvényszéknek

Veszprém – Az egész ország köszönettel tartozik azért az ítélkezési munkáért és helytállásért, amit a kritikák ellenére a Veszprémi Törvényszék tanúsít, mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón.

Marton Attila

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke elmondta, tavaly 40 330 ügy került a megye bíróságaira, és 41 132 ügyet fejeztek be. Az utóbbi három évben csaknem harminc százalékkal csökkent a folyamatban maradt ügyek száma, a tavalyi év végi adatok szerint 7247 ügy vár befejezésre. A két éven túli ügyek száma az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent, emelte ki az elnök.

A Nyitott bíróság nevű programban csaknem félezer diák és több mint ezer felnőtt látogatott a törvényszék épületébe. Ennek is köszönhető, hogy a veszprémi lett a harmadik leglátogatottabb bíróság a tavalyi év első felében az országban. A törvényszék tervei kapcsán az elnök elmondta, készülnek az új eljárási törvények életbe lépésére, ennek érdekében folyamatosan képezik magukat a bírák, valamint a bíróság 1871 és 1945 közötti működését bemutató kiadványt készítenek.

Simon Levente, az Országos Bírói Tanács tagja, Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal  elnöke az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Penovác Károly

A Veszprémi Törvényszék az egyik zászlóshajója az országos ítélkezésnek, ezt alátámasztja, hogy mintegy negyedével nőtt a befejezett polgári és a másodfokon lévő büntetőügyek száma, az ítéletek megalapozottságát pedig bizonyítja, hogy a fellebbezések aránya alacsonyabb az országos átlagnál, hangsúlyozta Handó Tünde, az OBH elnöke. Kijelentette, a veszprémi bírók befolyásmentesen ítélkeznek. A kiskunhalasi ügyészségen történt szerdai lövöldözés kapcsán kiemelte, mind a verbális, mind a fizikai agressziót meg kell előzni. Hozzátette, verbális agresszió az is, ha a bírósági ítéletet úgy értékelik, ami túlmegy egy felelős közszereplőtől elvárható mértéktartáson. Elmondta, a bíróságok fizikai biztonsága érdekében jelentős fejlesztések mentek végbe az elmúlt években: elektronikus kapu van valamennyi bíróságon, növekedett a csomagvizsgáló röntgenberendezések és a fémkereső eszközök száma is, a bíróságokon dolgozó biztonsági személyzetet váratlan helyzetekre felkészítő képzést pedig előrehozzák.

Simon Levente, az Országos Bírói Tanács tagja arról beszélt, jól teljesítenek a magyar bíróságok, évről évre több ügyet fejeznek be, mint ahány beérkezik hozzájuk. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője kiemelte, magas színvonalon teljesítenek a veszprémi törvényszék bírái, a Veszprémből érkező ügyeknél a hatályon kívül helyezett ügyek aránya mind a büntető, mind a polgári esetekben a legalacsonyabbak közé tartozik.

Az összbírói értekezleten Handó Tünde mellett részt vett Darák Péter, a Kúria elnöke és Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!