Hírek

2016.10.08. 12:07

A Magyar Vidék Országos '56-os szervezet tartott megemlékezést

Veszprém – 1956 egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt, mondta Boross Péter ny. miniszterelnök a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöksége által szervezett ünnepségen a Megyeházán.

Balla Emőke

1956 dicsőséges emlékét hordozzuk a szívünkben, lelkünkben. Meg kell ismertetni mindenkivel, tájékoztatni, elmondani, magyarázni, hogy mi történt 1956-ban, hiszen az ország lakosainak többsége kicsi gyerek volt még vagy meg sem született, hangsúlyozta beszédében Boross Péter. Az eltorzított történelmi ismereteink és történelmi tájékoztatás mellett erőteljesen kell azt a magyar igazságot hirdetni, hogy a szabadságvágy erős érzelmi töltéssel vezérli a nemzetet.

Az ünnepség szónoka a szabadságért való közdelem példájaként  megemlítette a Rákóczi szabadságharcot és az 1848-49-es forradalmat, párhuzamban állítva az 1956-os forradalom és szabadságharccal.

- 1956 egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt, nemzeti önérzetében és önbizalmában taposott nemzet élni akarása – közölte Boross Péter. – A tizenkét nap átformálta az országot, sokakat börtön és halálos ítélet várt. 1956 egy sorsszerű, történelmi jelentőségű, egész Európában egyedi történés volt. Külön köszönetet kell mondani azoknak, akik megszenvedték ezt az időt, nehéz börtönévekkel fizettek azért a szerepért, amit 1956-ban vállaltak. Amíg járni, mozdulni tudok, a tisztelet és szeretet hangjával szólok róluk.

Az ünnepség résztvevőit Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os szervezet országos elnöke köszöntötte, majd felolvasta Márfi Gyula veszprémi érsek és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének üdvözlő szavait. Nagy Károly, a székesegyház apátkanonoka arról beszélt, hogy a magyar nép ezeréves történelme során nagyon sokszor kiáltott a mélységből Istenhez, de nem szabad elfelejtenünk Isten irgalmát, átölelő szeretetét. Kálmán Csaba, alsóörs-lovasi református lelkipásztor is úgy fogalmazott: Isten sokszor fordította úgy a történelem kerekét, hogy megtartsa magyar népünket. Istennek terve volt és van ezzel a néppel, Isten megtartó kegyelme  megerősíti az embert.

 

Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke is köszöntötte a közel 200 résztvevőt.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöksége a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján 1956 szellemi örökségének megőrzéséért és a magyarságnak tett szolgálataiért több mint száz embert jutalmazott Hűséggel a Hazához Érdemkereszt kitüntetéssel, posztumusz is. Kitüntetést adományoztak többek között Boross Péter nyugalmazott miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány Kuratóriuma elnökének, 1956-ban a Budapesti Forradalmi Bizottság és az Értelmiségi Forradalmi Tanács tagjának, Sömjéni Lászlónak, a belügyminiszter  politikai főtanácsadójának, a Szabadságharcosokért Közalapítvány Kuratóriuma tagjának, Fónay Jenőnek, 56-os halálra ítéltnek, a Széna téri szabadságharcosok parancsnok-helyettesének, a POFOSZ alapító elnökének, Vaszkó Tamásnak, 1956 előtti és utáni politikai elítéltnek, az „1945–56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége" vezetőségi tagjának, Regéczy-Nagy Lászlónak, az 1956-os szerepe miatt 15 év börtönbüntetésre ítélt, 1944-ben avatott m.kir. honvédtisztnek, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökének, Fazekas János Lászlónak, 56-os politikai elítéltnek, az 56-os Szövetség egykori elnökének, Petrusz Tibornak, egykori politikai elítéltnek, az „1945–56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége" országos elnökének, Bita Máriának, a Szabadságharcosokért Közalapítvány Kuratóriuma titkárának, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek, Polgárdy Imrének, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlése elnökének, Fenyvesi Zoltánnak, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlése alelnökének, Takács Szabolcsnak, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának, Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, Némedi Lajos alpolgármesternek, Torgyán Józsefnek, egykori 56-os nemzetőrnek, az 1956-os Újpesti Forradalmi Tanács Propaganda Bizottságának tagjának, a Független Kisgazdapárt egykori országos elnökének, Ékes Józsefnek, volt országgyűlési- és Európai Parlamenti képviselőnek, Nagy Károly címzetes apátkanonoknak, Kálmán Csabának, az Alsóörs-Lovasi Református társegyházközség lelkipásztorának, Bikádi Lászlónak, a Hajmáskér-Sólyi Református társegyházközség lelkipásztorának, Bencsik Andrásnak, a Magyar Demokrata hetilap alapító főszerkesztőjének, Menczer Erzsébetnek, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete országos elnökének, Rátosi Ferencnek, a németországi Ordo Militaris Teutonicus Lovagrend magyarországi tartományfőnökének, özv.Maléter Pálné Gyenes Juditnak, a mártírhalált halt Maléter Pál honvédelmi miniszter özvegyének és Kahler Frigyes jogtörténésznek.

A megemlékezésen Andrássy Krisztina és Andrássy Frigyes, a Magyar Állami Operaház magánénekesei adtak műsort, részletek hangzottak el Andrássy Frigyes Sír a tél éjszaka című zenés-verses drámai daljátékából. Az ünnepségen Pintér Huba Csanád és Pintér Zselyke Ida verset mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!