Hírek

2013.06.26. 12:00

A szakrális művészet alkotója

A hetven éves faszobrász, M. Nagy József alkotásaiból nyílt kiállítás az Érseki palotában.

Balla Emőke

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a jubileum alkalmából rendezte meg a szobrászművész kiállítását. Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója elmondta, M. Nagy József az egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotója a kortárs magyar szakrális művészetnek.

Magyarország huszonöt településén többek között Balatonfűzfőn, Dunaújvárosban, Kaposváron, Balatonfüreden, Miskolcon, Tatabányán, Siófokon, Várpalotán, Veszprémben közel hetven szobra, domborműve, emlékműve látható köztereken, templomokban, közintézményekben. Munkáival szinte belakta a Kárpát-medencét. Számtalan műalkotása gyűjtőknél lelt otthonra Magyarországon és külföldön. Témái Krisztus szenvedéstörténete, szentek, ószövetségi jelenetek, a mitológia és a profán világ. Illatos cédrusból, juharfából, vörösfűzből, tiszafából, amerikai dióból, hársfából, tölgyből, körtefából, barkócafából, japán cseresznyefából készített alkotásai mind leheletfinom felülettel, a fa erezetét, természetét tiszteletben tartva hordozzák M. Nagy József üzeneteit, vallomásait az általa megszenvedett, mégis örömteli pillanatokkal.

 

M. Nagy József kiállításán dr. Márfi Gyula érsek mondott köszöntőt (Fotó: Orosz Péter)

 


Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek a megnyitón úgy fogalmazott: a fát megsebzi a művész, de nem haragjában, hanem azért, hogy kihozza belőle a szépséget, ahogyan Isten sem haragjában, hanem szeretetében sebez meg, alakít bennünket. Nagy Károly kanonok-plébános a művész barátjaként, testvéreként köszöntötte a kiállítót. Mint a gyermek képzeletében a szélviharok fából kiszabadult szellemei, úgy születik újjá a fában az élet, a szentek, az asszony, a gyermek, a szerelem és szeretet, a művész teremtő akaratából. Ez a teremtő akarat a göcsörtös világban is a szépet, az értéket hívja elő a megfáradt fából.

M. Nagy József a fából a lelket, az embert, a személyiséget teremti meg Múzsája segítségével mondta. A megnyitón közreműködött Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház művésze és a Liszt Ferenc Kórustársaság, Vinczeffy Adrienne vezényletével.

 

 

 

M. Nagy József 1943-ban Ukkon született, 1982 óta él Veszprémben, 2010-ben Gizella-díjat kapott. Az Érseki palotában szeptember 30-ig látogatható kiállításon életművéből válogat; harminc évvel ezelőtt és százhatvan napja készült szobrai egyaránt láthatók, többek között a Jézus születése szoborcsoport, a Feltámadt Krisztus és a Boldog Gizella szobor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!