Hírek

2013.02.20. 10:46

A víz miatt mállik az ezeréves sólyi templom fala

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt veszélybe került a sólyi műemléki védettségű ezeréves templom vakolata és falfestményei, azok tenyérnyi darabokban mállanak le; a közelben lévő a Malom-árok kitisztítása enyhíthetné a problémát, de arra nincs forrása a településnek.

Halmos György

Erről Sóly polgármestere, a térség református lelkésze beszélt érdeklődésünkre. Bikádi László elmondta, hogy a múlt héten vasárnap, az olvadás után szembesült azzal, hogy a templom fala nagyobb felületen átázik, a vakolat pedig több helyen hullik le.

– Van olyan hely a templomfalban, ahol akkora a repedés, hogy betehetem a kezem – fogalmazott. Megemlítette, hogy az 1985-ös berhidai földrengés után már készült egy komplett helyreállítási terv, de abból nem lett semmi, pedig az előző lelkész sokat próbált tenni az ügy érdekében. – Amióta a felekezetet vezetem, többször tettek ígéretet arra, hogy bekerül a templom felújítása valamilyen nagy projektbe, legutóbb a 2014-es év, mint új tervezési időszak hangzott el. Attól tartok, hogy ha gyorsan nem sikerül tartós megoldást találnunk, akkor már nem lesz mit felújítani – hangsúlyozta.

Fotók: Penovác Károly

Bikádi László megemlítette, a problémát az okozza, hogy a templom, ami eredetileg fogadalmi kápolna volt, a falu egyik legmélyebb pontjára, egy vízgyűjtő területre épült. A templom korábban nem vizesedett, mert a mögötte lévő területen olyan folyóvíz volt, aminek a szívó hatása a felgyülemlett csapadékra is hatással volt. A patak nyomvonalát megváltoztatták, így megszűnt ez a jótékony hatás, a terület felvizesedett, sőt a település déli részeiről is ide áramlik a csapadékvíz, ami további gondot okoz.

– Először a 800-1000 méter hosszú Malom-árkot kellene kitisztíttatni, de erre nincs pénzünk, pedig egy vállalkozónak valószínűleg nem lenne túlságosan nagy munka. Második lépcsőben pedig a fal és a vakolat közé kellene injektálni egy olyan anyagot, ami megakadályozza a vizesedést. Természetesen azt is meg kellene oldani, hogy a felgyülemlő csapadékvizet egy csatornarendszer elszállítsa. Bikádi László szerint a korábbi műemlékvédelmi feltárások, így például a 2008-2009-ben a templom közepén végzett ásatások, majd azok helyreállítása sem tett jót a legrégebbi falusi templom címmel büszkélkedő épületnek.

– Sokan tettek eddig a templomért, például a térség országgyűlési képviselője. Navracsics Tibor ígértet tett arra, hogy támogatni fogja a felújítást, és én nem kételkedem ebben, hiszen az eddigi tettek igazolják, de valamit sürgősen lépni kell, mert ha halogatjuk a felújítást, lehet, hogy már késő lesz – fogalmazott Bikádi László.

A helyzet megnyugtató rendezéséig a polgármester szerdán a legnagyobb közösségi oldalon felhívást tett közzé, amelyben öt-tíz fős csoportokban önkéntesek segítségét kéri, akik egy napi munkával segítenék a Malom-árok kitisztítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!