Hírek

2015.12.22. 12:12

Ajándék a községnek az alkotótól

Doba – Fürdető Madonna című alkotásával ajándékozta meg karácsonyra a települést Bálint Árpád fafaragó művész. Az ajándékozót a december közepén tartott Nemzedékek napja rendezvényén köszöntötte a község.

Tisler Anna

A 83 esztendős alkotónak számos munkája díszíti Doba utcáit, tereit. Az alkotó megfaragta egyebek mellett az utcák névadóinak portréját. Bálint Árpád korán kapcsolatba került a művészettel, fiatal éveiben a költészet foglalkoztatta. Tanári diplomát szerzett, vallásos versei miatt eltanácsolták a pályáról. Azt követően kezdte pszichológusi pályafutását, ő honosította meg a szociálpszichológiát, a művészetek segítségével való gyógyítást. Balczár Lajos, aki Bálint Árpáddal együtt dolgozott a dobai pszichiátrián, visszaemlékezésében elmondta, mindannyian érezték, mekkora változást okoz az intézmény hangulatában egy-egy szobor, alkotás. A művészeti élmény, a zene, az irodalom, a képzőművészet segítette a gyógyulást. Balczár doktor 1988-ban került az intézménybe. Örömmel ismerkedett meg az akkor még újnak számító módszerrel, amely ma már széles körben elterjedt.

Balczár Lajos egykori munkatárs méltatta Bálint Árpád munkásságát Fotó: Tisler Anna

Bálint Árpád köszönetet mondott mindenkinek, aki megnézi és befogadja az alkotásait.

– Aki a munkámat fogadja be, engem fogad be. Az alkotás segített abban, hogy életem jobb legyen. Gondolataimat nem versben fogalmaztam meg, hanem fába faragtam bele az érzéseimet – mondta Bálint Árpád, aki több mint 250 fafaragást készített. A Szőlőmetszéskor című versével kívánt áldott ünnepeket.

A kulturális műsorban a Tindia népzenei együttes, a rábacsécsényi asszonykórus, a helyi óvoda csoportja és a dobai asszonykórus szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!