Hírek

2012.10.12. 16:52

Akkor a fogyatékos emberek most munkakerülők?

Veszprém - A Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöksége (MEOSZ) felszólítja a kormányt, hogy ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.

Varga Domokos Péter

A MEOSZ a Naplóhoz eljuttatott közleményében leszögezi, felháborítónak tartják, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni. Az ápolási díjban részesülő emberek lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van.

Ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását végzik. Ők alapesetben 29500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38350 forint jár a gondozásáért. Az ilyen élethelyzeteket nem önként és főként nem munkaelkerülés céljából választják a családok, arról nem beszélve, hogy egy súlyosan fogyatékos ember ápolása nehéz, embert próbáló feladat, ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent.

Matolcsy György a közelmúltban ismertette a kormány legújabb megszorító csomagját, amely a szociális ellátások területén egy újabb segélyplafont vezetne be azzal a céllal, hogy munkára ösztönözzön - és nem mellékesen 810 milliárdot spóroljon jövőre. Mivel az aktív korúaknak járó két legfőbb szociális ellátás már most is maximálva van, okkal feltételezhető, hogy a kormánynak a megmaradt ellátásokra, köztük az ápolási díjra fáj a foga. Az ápolási díjban részesülők családjai most is a legszegényebbek közé tartoznak, további elvonásokat nem tudnának elviselni. A MEOSZ elnöksége úgy véli, a kormánynak inkább azon kéne munkálkodnia, hogy csökkentse ezeknek a családoknak a terheit. Az elnökség szerint megdöbbentő, hogy még az IMF is több együttérzést tanúsít a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő magyar emberekkel szemben, mint a saját kormányuk, hiszen még a szociális érzékenységéről kevésbé híres nemzetközi pénzügyi szervezet is fontosnak tartotta felhívni a kormány figyelmét arra, hogy legyen tekintettel a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportokra.


A MEOSZ elnöksége rendkívüli ülést tartott a segélyplafon miatt. A testület felszólítja a kormányt, hogy az újabb megszorítások helyett tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senki ne éhezzen és a télen senki ne fagyjon meg, az eddigi kormányzati tevékenységnek köszönhetően ugyanis ez utóbbival is reálisan lehet számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!